Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Kowale Księże w gminie Turek znane są ze swojej kulinarnej kreatywności. Jednym z ich najsłynniejszych dań są prażuchy podawane z kapustą z grochem.

Składniki:

Kapusta z grochem

  • 2 kg kapusty z główki
  • 40 dkg grochu
  • 40 dkg słoninki
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki octu
  • pieprz do smaku

Prażuchy

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli

Wykonanie:
Kapusta z grochem
Groch zalać wodą i zostawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie ugotować go do miękkości w wodzie, potem odcedzić i ubić. Kapustę drobno pokroić, przełożyć do garnka, podlać wodą, wrzucić listek laurowy, gotować na małym ogniu do miękkości. Przed końcem gotowania dodać ocet i sól. Odcedzić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Słoninkę drobno pokroić. Na patelni podsmażyć słoninkę następnie wrzucić cebulę i smażyć ją do zeszklenia. Ugotowaną kapustę połączyć z grochem, dodać stopioną słoninkę z cebulą i wymieszać. Doprawić pieprzem do smaku.

Prażuchy:
Obrać ziemniaki, opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą i posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10-15 min. Następnie dodać mąkę, przykryć garnek pokrywką i gotować do miękkości - około 10 min. Ziemniaki odcedzić, ubić na gładką masę, formować łyżką kluski i układać na talerzach. Polać usmażonym boczkiem z cebulką.

Prażuchy podawać z kapustą z grochem, a do popicia serwujemy kompot malinowy z owoców ze swojskiego sadu.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Turku i powiatu tureckiego szukaj zawsze na stronie www.turek.naszemiasto.pl