Składniki
- 1,5 kg sera mielonego,
- 1,5 kostki margaryny lub masła,
- 2,5 szkl. cukru,
- 15 jaj,
- 1,5 budyniu śmietankowego,
- 2 łyżki kaszki manny,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki śmietanki 12%,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 cytryny,
- rodzynki,
- cukier waniliowy.
Sposób przygotowania
Tłuszcz, cukier i żółtka ukręcić w misce, dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, kaszkę, śmietanę, cytrynę, cukier waniliowy i ser. Proszek do pieczenia dodać bezpośrednio przed białkiem. Białka ubić na sztywno i dodać do reszty składników. Na koniec wrzucić do miski rodzynki.
Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać masę serową.
Piec w temp. 160 stopni C przez 1 godzinę, następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec jeszcze przez 20 min.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Gniezna i powiatu gnieźnieńskiego szukaj zawsze na stronie www.gniezno.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?