Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pyszny pasztet świąteczny od pań ze Stowarzyszenia "Parkowianka" z Parkowa

RED
Tym daniem oczarujesz rodzinę i bliskich.

Składniki:

  • ½ kg wołowiny,
  • ½ kg królika,
  • ½ kg piersi z kurczaka,
  • 30 dag wątróbki drobiowej,
  • 1 seler,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 por,
  • 2 bułki,
  • 4 całe jajka ,
  • 4 białka,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:
Mięso i warzywa zalać taką ilością wody, by wszystkie składniki były przykryte. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok. 3 godzin. Następnie dodać wątróbkę i gotować jeszcze 15 minut. Dołożyć bułkę. Odstawić do wystygnięcia. Mięso i warzywa zmielić 3 razy przez maszynkę. Dodać jajka i doprawić.

Na koniec dolać ubite białka i delikatnie wymieszać. Foremki wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C ok. 1,5 godziny. Do farszu można dodać suszoną żurawinę, wątróbkę lub pierś z kurczaka pokrojoną w kosteczkę. Foremki wyłożyć plastrami boczku.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Obornik i powiatu obornickiego szukaj zawsze na stronie www.oborniki.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski