Składniki:
- ½ kg wołowiny,
- ½ kg królika,
- ½ kg piersi z kurczaka,
- 30 dag wątróbki drobiowej,
- 1 seler,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 por,
- 2 bułki,
- 4 całe jajka ,
- 4 białka,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Mięso i warzywa zalać taką ilością wody, by wszystkie składniki były przykryte. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok. 3 godzin. Następnie dodać wątróbkę i gotować jeszcze 15 minut. Dołożyć bułkę. Odstawić do wystygnięcia. Mięso i warzywa zmielić 3 razy przez maszynkę. Dodać jajka i doprawić.
Na koniec dolać ubite białka i delikatnie wymieszać. Foremki wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C ok. 1,5 godziny. Do farszu można dodać suszoną żurawinę, wątróbkę lub pierś z kurczaka pokrojoną w kosteczkę. Foremki wyłożyć plastrami boczku.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Obornik i powiatu obornickiego szukaj zawsze na stronie www.oborniki.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?