Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na roladę czekoladową z nutą pomarańczy od koła gospodyń miejskich w Chodzieży

RED
Przepis na roladę czekoladową z nutą pomarańczy od koła gospodyń miejskich w Chodzieży
Przepis na roladę czekoladową z nutą pomarańczy od koła gospodyń miejskich w Chodzieży archiwum
Rolada czekoladowa to bardzo efektowne ciasto. W przepisie Koła Gospodyń Miejskich w Chodzieży jej smak został "podkręcony" dodatkiem pomarańczy.

Składniki na ciasto:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1/2 szkl. kremówki,
  • 25 dag cukru,
  • 6 jajek,
  • 1/2 szklanki mąki.

Składniki na krem:

  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1-1,5 łyżeczki żelatyny,
  • 1-2 pomarańcze.

Sposób wykonania:
Aby przygotować ciasto, utrzeć żółtka z cukrem, a połamaną czekoladę rozpuścić w podgrzanej kremówce i po wystudzeniu dodać do żółtek.

Białka ubić na pianę, wymieszać delikatnie z mąką i dodać do masy czekoladowej. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Po upieczeniu ciasto wyjąć na wilgotną ściereczkę, zdjąć papier i gorące zwinąć wraz ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. W międzyczasie przygotować krem: zetrzeć skórkę z pomarańczy, a wyciśnięty sok podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę.

Kremówkę ubić z cukrem i skórką pomarańczową. Dodać do niej wystudzoną żelatynę. Schłodzone ciasto posmarować połową kremu i zwinąć, resztę rozsmarować na wierzchu.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Chodzieży i powiatu chodzieskiego szukaj zawsze na stronie www.chodziez.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski