Składniki na ciasto:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1/2 szkl. kremówki,
- 25 dag cukru,
- 6 jajek,
- 1/2 szklanki mąki.
Składniki na krem:
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżki cukru,
- 1-1,5 łyżeczki żelatyny,
- 1-2 pomarańcze.
Sposób wykonania:
Aby przygotować ciasto, utrzeć żółtka z cukrem, a połamaną czekoladę rozpuścić w podgrzanej kremówce i po wystudzeniu dodać do żółtek.
Białka ubić na pianę, wymieszać delikatnie z mąką i dodać do masy czekoladowej. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Po upieczeniu ciasto wyjąć na wilgotną ściereczkę, zdjąć papier i gorące zwinąć wraz ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. W międzyczasie przygotować krem: zetrzeć skórkę z pomarańczy, a wyciśnięty sok podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę.
Kremówkę ubić z cukrem i skórką pomarańczową. Dodać do niej wystudzoną żelatynę. Schłodzone ciasto posmarować połową kremu i zwinąć, resztę rozsmarować na wierzchu.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Chodzieży i powiatu chodzieskiego szukaj zawsze na stronie www.chodziez.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?