Przepis na roladę szpinakową z łososiem. Smaczna potrawa pań...

    Przepis na roladę szpinakową z łososiem. Smaczna potrawa pań z KGW Dobrzyca z gminy Dobrzyca

    RED

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Przepis na roladę szpinakową z łososiem. Smaczna potrawa pań z KGW Dobrzyca z gminy Dobrzyca

    Przepis na roladę szpinakową z łososiem. Smaczna potrawa pań z KGW Dobrzyca z gminy Dobrzyca ©archiwum

    Koło Gospodyń Wiejskich Dobrzyca funkcjonuje od 1957 r. Panie chętnie biorą udział w konkursach kulinarnych. A gotować potrafią jak mało kto. Rolada szpinakowa z łososiem świadczy o tym doskonale.
    Przepis na roladę szpinakową z łososiem. Smaczna potrawa pań z KGW Dobrzyca z gminy Dobrzyca

    Przepis na roladę szpinakową z łososiem. Smaczna potrawa pań z KGW Dobrzyca z gminy Dobrzyca ©archiwum

    Składniki:
    • 250 g szpinaku baby lub szpinaku rozdrobnionego, mrożonego;
    • łyżka masła;
    • ząbek czosnku;
    • sól i pieprz,
    • tarta gałka muszkatołowa;
    • 2 jajka;
    • płaska łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej;
    • 1/2 serka śmietankowego typu Almette;
    • łyżka tartego chrzanu ze słoiczka;
    • 100 g wędzonego łososia;
    Sposób przygotowania:
    Szpinak opłukać i osuszyć. Włożyć na patelnię z dodatkiem masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając podgrzewać aż szpinak zwiędnie. Zmiksować na małe drobinki szpinaku, doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ostudzić. Mrożony szpinak rozmrozić na sitku. Włożyć na patelnię z masłem i czosnkiem. Smażyć mieszając przez ok. 2’. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Ostudzić. Do ostudzonego szpinaku dodać roztrzepane widelcem żółtka oraz mąkę.

    Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać ze szpinakiem. Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i położyć arkusz papieru do pieczenia. Otrzymaną masę szpinakową wyłożyć do formy i rozprowadzić po całej powierzchni dna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piec przez ok. 10’.

    Wyłożyć na ściereczkę i odkleić papier do pieczenia. Po upieczeniu zawinąć roladkę w ściereczkę i ostudzić. Serek wymieszać z chrzanem i rozsmarować na wew. stronie rolady. Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki łososia i zawinąć roladkę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, lub pokroić na ok. 1,5 cm kawałki i podawać.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Sośnicy i gminy Dobrzyca szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo