Składniki:
- 250 g szpinaku baby lub szpinaku rozdrobnionego, mrożonego;
- łyżka masła;
- ząbek czosnku;
- sól i pieprz,
- tarta gałka muszkatołowa;
- 2 jajka;
- płaska łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej;
- 1/2 serka śmietankowego typu Almette;
- łyżka tartego chrzanu ze słoiczka;
- 100 g wędzonego łososia;
Sposób przygotowania:
Szpinak opłukać i osuszyć. Włożyć na patelnię z dodatkiem masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając podgrzewać aż szpinak zwiędnie. Zmiksować na małe drobinki szpinaku, doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ostudzić. Mrożony szpinak rozmrozić na sitku. Włożyć na patelnię z masłem i czosnkiem. Smażyć mieszając przez ok. 2’. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Ostudzić. Do ostudzonego szpinaku dodać roztrzepane widelcem żółtka oraz mąkę.
Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać ze szpinakiem. Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i położyć arkusz papieru do pieczenia. Otrzymaną masę szpinakową wyłożyć do formy i rozprowadzić po całej powierzchni dna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piec przez ok. 10’.
Wyłożyć na ściereczkę i odkleić papier do pieczenia. Po upieczeniu zawinąć roladkę w ściereczkę i ostudzić. Serek wymieszać z chrzanem i rozsmarować na wew. stronie rolady. Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki łososia i zawinąć roladkę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, lub pokroić na ok. 1,5 cm kawałki i podawać.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Sośnicy i gminy Dobrzyca szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?