Sałatka z kurczakiem i bagietką czosnkową to wyśmienita przekąska od koła gospodyń wiejskich w Józefinie.

Składniki:

  • Pół główki sałaty lodowej,
  • 250 g sera feta,
  • 250 g fileta z kurczaka,
  • 1 szklanka żurawiny suszonej,
  • 1 bagietka czosnkowa,
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1-2 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • przyprawa gyros.

Sposób przygotowania:
Sałatę skubiemy na kawałki. Żurawinę wrzucamy do szklanki i zalewamy wrzątkiem, a potem odsączamy wodę.

Ser feta kroimy w kostkę. Filet z kurczaka obtaczamy w przyprawach i smażymy. Fileta kroimy w cienkie plastry. Bagietkę czosnkową wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 15-20 min. i potem kroimy.

Majonez mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem na sos. W naczyniu układamy sałatę i dodajemy żurawinę i pokrojony ser. Polewamy sosem i układamy kurczaka. Na koniec kładziemy bagietkę czosnkową.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Kalisza i powiatu kaliskiego szukaj zawsze na stronie www.kalisz.naszemiasto.pl