Przepis na sałatkę z kurczakiem i mandarynkami

    Przepis na sałatkę z kurczakiem i mandarynkami

    AB

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Przepis na sałatkę z kurczakiem i mandarynkami

    Przepis na sałatkę z kurczakiem i mandarynkami ©Sandra

    To że kurczak dobrze komponuje się z cytrusami to żadna nowość. Ale najczęściej razem z pomarańczami czy mandarynkami to mięso pieczemy. A co z wersją szybszą na przykład sałatkową? Prezentujemy właśnie przepis na sałatkę z kurczakiem i mandarynkami.
    Przepis na sałatkę z kurczakiem i mandarynkami

    Przepis na sałatkę z kurczakiem i mandarynkami ©Sandra

    Cytrusy, w tym także mandarynki, najlepsze są zimą. Dlaczego? W tym czasie trafiają do nas głównie z Hiszpanii i Włoch, dlatego ich podróż trwa jedynie kilka dni. W okresie wiosenno-letnim sprowadzane są z kolei z tak odległych krajów jak Argentyna, Brazylia i Republika Południowej Afryki. By przetrwać 2-3 tygodniowy transport zbierane są jeszcze niedojrzałe, a przed zepsuciem chroni je chemiczne zabezpieczenie. Dlatego wiosną i latem możemy też wybrać owoce z puszki, które dzięki temu, że trafiają do opakowań zaraz po zbiorze, zachowują swój naturalny smak i aromat. Dodatkowo z lekkiego syropu, którym są zalewane, można przygotować smaczny dressing czy też napój.

    Przepis na sałatkę z kurczakiem i mandarynkami


    Składniki na sałatkę:
    • 100 g makaronu chińskiego
    • 300 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka
    • 1 nieduża kapusta pekińska
    • 1 puszka mandarynek
    • 1 nieduży pęczek szczypiorku
    • garść prażonych migdałów
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • odrobina oleju


    Składniki na dressing:
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • odrobina soku z puszki po mandarynkach
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 łyżeczka cukru


    Sposób przygotowania:
    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś polewamy sosem sojowym i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie smażymy na oleju i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na dressing mieszamy ze sobą dokładnie i odstawimy na kilka minut. Kapustę pekińską i szczypiorek kroimy, a mandarynki odsączamy. Wszystkie składniki, także migdały, mieszamy w misce i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo