Cytrusy, w tym także mandarynki, najlepsze są zimą. Dlaczego? W tym czasie trafiają do nas głównie z Hiszpanii i Włoch, dlatego ich podróż trwa jedynie kilka dni. W okresie wiosenno-letnim sprowadzane są z kolei z tak odległych krajów jak Argentyna, Brazylia i Republika Południowej Afryki. By przetrwać 2-3 tygodniowy transport zbierane są jeszcze niedojrzałe, a przed zepsuciem chroni je chemiczne zabezpieczenie. Dlatego wiosną i latem możemy też wybrać owoce z puszki, które dzięki temu, że trafiają do opakowań zaraz po zbiorze, zachowują swój naturalny smak i aromat. Dodatkowo z lekkiego syropu, którym są zalewane, można przygotować smaczny dressing czy też napój.
Przepis na sałatkę z kurczakiem i mandarynkami
Składniki na sałatkę:
- 100 g makaronu chińskiego
- 300 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka
- 1 nieduża kapusta pekińska
- 1 puszka mandarynek
- 1 nieduży pęczek szczypiorku
- garść prażonych migdałów
- 2 łyżki sosu sojowego
- odrobina oleju
Składniki na dressing:
- 1 łyżka sosu sojowego
- odrobina soku z puszki po mandarynkach
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś polewamy sosem sojowym i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie smażymy na oleju i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na dressing mieszamy ze sobą dokładnie i odstawimy na kilka minut. Kapustę pekińską i szczypiorek kroimy, a mandarynki odsączamy. Wszystkie składniki, także migdały, mieszamy w misce i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?