Przepis na sernik bez mąki

    Przepis na sernik bez mąki

    AB

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Przepis na sernik bez mąki
    1/2
    przejdź do galerii

    Przepis na sernik bez mąki ©123rf

    Wypiekanie pieczywa w domu nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczą dobrej jakości składniki, znajomość swojego piekarnika i postępowanie zgodnie z przepisem.
    To sposób na bardzo serowy sernik. By był bardziej słodki - możemy posmarować go lukrem cukrowym czy czekoladą.

    Przepis na sernik bez mąki



    Składniki:
    • 5 jajek
    • 125 ml śmietanki 30%
    • 1 kg twarogu sernikowego
    • szklanka cukru
    • 200 g kruchych ciastek,
    • 100 g masła


    Sposób przygotowania:
    Zanim zaczniesz łączyć składniki, sprawdź, jaką mają temperaturę. Jajka, śmietanka i twaróg powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wcześniej wyciągnij je z lodówki. W dużej misce wymieszaj twaróg z cukrem, następnie wbijaj po jednym jajku, po każdym dobrze mieszając. Na koniec oddaj śmietankę, intensywnie mieszając. Kiedy utworzy się jednolita masa - pozostaw ją na 10-15 minut.

    W tym czasie w oddzielnej misce tłuczemy ciastka i dodajemy ciepłe masło. Dobrze mieszamy masę na spód i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy spód przy 200 stopniach około 10 minut. Następnie wyjmujemy blachę ze spodem i zalewamy masą sernikową. I wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170 stopni i pieczemy około 1,5 godziny.

    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo