Przepis na sernik bez mąki
Składniki:
- 5 jajek
- 125 ml śmietanki 30%
- 1 kg twarogu sernikowego
- szklanka cukru
- 200 g kruchych ciastek,
- 100 g masła
Sposób przygotowania:
Zanim zaczniesz łączyć składniki, sprawdź, jaką mają temperaturę. Jajka, śmietanka i twaróg powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wcześniej wyciągnij je z lodówki. W dużej misce wymieszaj twaróg z cukrem, następnie wbijaj po jednym jajku, po każdym dobrze mieszając. Na koniec oddaj śmietankę, intensywnie mieszając. Kiedy utworzy się jednolita masa - pozostaw ją na 10-15 minut.
W tym czasie w oddzielnej misce tłuczemy ciastka i dodajemy ciepłe masło. Dobrze mieszamy masę na spód i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy spód przy 200 stopniach około 10 minut. Następnie wyjmujemy blachę ze spodem i zalewamy masą sernikową. I wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170 stopni i pieczemy około 1,5 godziny.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?