Składniki
Spód:
- 65 g gorzkiej czekolady (roztopionej),
- 65 g masła,
- 50 g cukru,
- 1 jajko,
- 40 g mąki pszennej.
Masa:
- 1 kg sera twarogowego,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- cukier puder,
- 5 jajek,
- 80 ml śmietany 30%,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Mus:
- 2-3 garście malin,
- łyżka cukru.
Sposób przygotowania
Do rondelka włożyć masło, połamaną czekoladę i cukier. Podgrzać. Dodać jajko i mąkę. Zmiksować. Masę wylać na tortownicę i piec 10 minut w 180 st. C. W tym czasie do miski włożyć zmielony ser, dodać cukier puder i cukier waniliowy.
Całość ucierać mikserem. Następnie dodać jajka, śmietanę i mąkę. Masę serową wylać na podpieczony wcześniej spód i wyrównać, następnie na wierzchu rozetrzeć mus malinowy. Sernik piec 15 min. w 180 st. C, a następnie 90 min. w 130 st. C
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Krotoszyna i powiatu krotoszyńskiego szukaj zawsze na stronie www.krotoszyn.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?