Składniki
Spód:
- 3 szklanki mąki,
- 0,75 szklanki cukru,
- 1 kostka margaryny,
- 4 żółtka,
- 3 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- 2 kg sera półtłustego (zmielone),
- 2,5 szklanki cukru,
- 1 kostka margaryny,
- 8 żółtek,
- skórka z 1 cytryny,
- sok i aromat cytryny,
- 2 budynie śmietankowe (80 g),
- 2 łyżki kaszki manny
- ubita piana z 12 białek.
Sposób przygotowania:
Składniki na spód siekamy nożem, zagniatamy na trzy części i wstawiamy do lodówki na noc. Margarynę ucieramy z 1 szklanką cukru oraz 8 żółtkami. Dodajemy do masy budynie, ser oraz kaszkę manną.
Całość dobrze ucieramy i dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy. 2/3 spodu ucieramy na tarce, na to wykładamy masę serową, a na wierzch podajemy pozostałą 1/3 spodu, którą wcześniej ucieramy.
Zobacz też ich przepis na pyry z gzikiem
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Krotoszyna i okolic szukaj zawsze na stronie www.krotoszyn.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?