Składniki na ciasto:
- 300 g mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- kostka masła,
- 3 żółtka.
Składniki na masę serową:
- 1,5 kg twarogu sernikowego,
- 9 jaj,
- kostka masła,
- 200 g cukru,
- 1,5 tabliczki czekolady białej,
- 100 ml śmietany 30%,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Składniki na polewę:
- 200 ml śmietany kremówki,
- 1,5 tabliczki czekolady białej.
Sposób przygotowania
Ciasto zagnieść do gładkości, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę, ser, czekoladę, rozpuścić ze śmietaną (podgrzać), po ostygnięciu delikatnie wmieszać do masy pianę z 12 białek.
Blaszkę wyłożyć papierem, wyłożyć ciasto (brzegi też), wlać masę serową. Piec 60 minut w 170 stopniach. Czekoladę na polewę rozpuścić w śmietanie i polać ciepłe jeszcze ciasto - najlepiej 15 minut od upieczenia.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Piły i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl
Wyniki II tury wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?