Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na śniadanie. Czyli co o najważniejszym posiłku dnia każdy wiedzieć powinien

Anastazja Bezduszna
Bez śniadania ani rusz! Takie hasło powinno przyświecać nam każdego dnia, tuż po przebudzeniu. Jeśli więc czytamy ten tekst na czczo, to znak, że już czas na pierwszy posiłek!

Jak przygotować szybko pełnowartościowe śniadanie?
Wbrew niektórym opiniom, na szybko przygotujemy owsiankę. Wystarczy płatki owsiane zalać dzień wcześniej mlekiem (lub wodą) – rano będą miękkie. Podgrzewamy, posypujemy suszonymi lub świeżymi owocami i śniadanie gotowe. Także wszelkiego rodzaju granole i otręby możemy przygotować z wyprzedzeniem. Elementem śniadania powinny być warzywa – możemy je też przygotować dzień wcześniej w formie sałatki, która z powodzeniem przetrwa noc w lodówce. Jako warzywny lub owocowy dodatek do posiłku sprawdzi się koktajl, który oczywiście może być przygotowany dzień wcześniej.

Bywa, że rezygnujemy ze śniadania ze względu na brak czasu. Warto zatem poznać kilka wskazówek, które pomogą nam przygotować pełnowartościowe śniadanie, biorąc pod uwagę poranny pośpiech.
- Odpowiedzią na szybkie śniadanie są kanapki. Jeśli wiemy, że rano będziemy mieć ekstremalnie mało czasu, możemy składniki przygotować poprzedniego wieczoru, np. ugotować jajka na twardo, pokroić warzywa, przygotować biały ser, przyrządzić pastę - Iwonna Niegowska, żywieniowiec współpracujący z marką Rama.

Oto kilka pomysłów na śniadaniowe kanapki:

Kanapki z jajkiem przepiórczym “Kokoszki”

Składniki:

  • Margaryna czy masło - 10 gramów
  • ciemna bagietka
  • kiełki rzodkiewki
  • jajka przepiórcze - 3 sztuki
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:
Pokrój bagietkę na kromki i posmaruj margaryną. Ugotuj przepiórcze jaja na twardo. Ułóż na kromkach kiełki rzodkiewki. Na kiełkach rzodkiewki połóż obrane połówki jajek i udekoruj kanapki pastą łososiową.

Kanapki z pastą z makreli

Składniki:

  • chleb z ziarnami słonecznika, kromki - 4 sztuki
  • margaryna czy masło - 4 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • wędzona makrela - 1 sztuka
  • cebula dymka ze szczypiorkiem - 1 sztuka
  • ziarna słonecznika - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:
Jaja ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Makrelę oczyść ze skóry i ości, oddzielone mięso włóż do miseczki. Jaja i cebulę dymkę drobno posiekaj, wymieszaj w miseczce z 2 łyżkami Ramy, dodaj makrelę. Posmaruj pieczywo margaryną. Na kromki chleba nałóż pastę rybną, a następnie posyp je siekanym szczypiorem i ziarnami słonecznika.

Kanapki śniadaniowe z orzechami

Składniki:

  • pumpernikiel, kromki - 4 sztuki
  • margaryna czy masło
  • twarożek - 80 gramów
  • orzechy - 2 łyżki
  • rzodkiewka - 6 sztuk
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • świeżo mielony pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:
Rzodkiewki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Twarożek połącz ze startą rzodkiewką oraz pokruszonymi orzechami. Pumpernikiel pokrój na trójkąciki i posmaruj margaryną. Nałóż twarożek na kromki. Szczypiorek posiekaj i posyp nim kanapki. Gotowe kanapki posyp świeżo mielonym pieprzem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski