Przepis na strzyżewski żurek w chlebie od koła gospodyń...

    Przepis na strzyżewski żurek w chlebie od koła gospodyń wiejskich w Strzyżewie Paczkowym

    RED

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Przepis na ciasto strzyżewski żurek w chlebie
    1/9
    przejdź do galerii

    Przepis na ciasto strzyżewski żurek w chlebie ©archiwum

    Ten przepis, na przepyszny żurek podany w chlebie, dostaliśmy z koła gospodyń wiejskich w Strzyżewie Paczkowym. Koło w ubiegłym roku bardzo uroczyście obchodziło 50-lecie swojego istnienia.
    Składniki
    • 3 białe kiełbasy parzone,
    • kilka wędzonych żeberek,
    • 500 ml zakwasu na żurek,
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
    • cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 3 ziarna ziela angielskiego,
    • liść laurowy,
    • majeranek,
    • 2 łyżki
    • oleju,
    • sól,
    • pieprz,
    • 6 jajek.
    Sposób przygotowania
    Żeberka zalewamy 2 l wody. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy ok. 30 min. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż się zeszkli. Kiełbasę kroimy w talarki i dodajemy do cebuli. Smażymy kilka minut. Do wywaru wlewamy zakwas. Dokładamy kiełbasę z cebulą. Dodajemy czosnek. Gotujemy ok. 5 minut.

    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z niewielką ilością zupy i wlewamy do zupy. Wsypujemy majeranek. Zupę rozlewamy do chlebków i wkładamy po kilka cząstek jajka wcześniej ugotowanego na twardo.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Gniezna i okolic szukaj zawsze na stronie www.gniezno.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo