18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na świąteczne pierniczki: Sprawdzony i wypróbowany. Sprawdź, jak zrobić świąteczne pierniczki? PROSTE PRZEPISY

KAG
Przepis na świąteczne pierniczki
Przepis na świąteczne pierniczki
Przepis na świąteczne pierniczki i pierniki, sprawdzony w domowych warunkach. Musicie go wypróbować. To się nie ma prawa nie udać. Święta Bożego Narodzenia to czas radości, rodzinnych spotkań, obdarowywania się prezentami. To też czas, który uwielbiają wszystkie łasuchy. Karp, barszcz z uszkami albo kutia to jedne z wielu potraw bożonarodzeniowych. Szczególne miejsce na wigilijnym stole znajda również pierniki, które od wielu już lat są obowiązkowym wigilijnym ciastem. PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNIKI.

Przepis na świąteczne pierniczki: Jak zrobić świąteczne pierniczki? [PROSTY I SPRAWDZONY PRZEPIS]

Przepis na pierniki na stronie pierwszej tego artykułu
Przepis na pierniczki na stronie 2 tego artykułu

Dziennik Zachodni poleca:

Historia piernika sięga czasów bardzo odległych. Prawdopodobnie piernikowe ciasto było już znane w XII wiecznej Norymbergi oraz Bazylei. Tradycja wypieku piernika w Polsce sięga prawdopodobnie XIV wieku, a według niektórych historyków nawet XIII wieku. Najbardziej znane, polskie pierniki pochodzą z Torunia, które od setek już lat rozsławiają to miasto nie tylko w Polsce ale na całą Europę.

Najstarszym historycznie udokumentowanym piekarzem Toruńskich Pierników jest Nicolas Czana. Zajmował się on wypiekiem ciastek korzennych już od około 1380 roku. Po raz pierwszy nazwa "piernikarz" pojawia się jednak dopiero dwa wieki później. W Toruńskich księgach możemy znaleźć informację o śmierci Symeona Neissera, który prawdopodobnie po raz pierwszy został określony "piernikarzem.

Dziś najstarszy znany nam przepis na pierniki pochodzi z roku 1725. Odnajdziemy go w książce. Compendium medicum auctum, to iest krótkie zebranie y opisanie chorób, ich różności, przyczyn, znaków, sposobów do leczenia”. Procedura pieczenia pierników od setek lat nie uległa ogromnym zmianom, także dzisiejsze pierniki nie odbiegają od tych przyrządzanych przez piernikowych mistrzów. Miód, cynamon, imbir to do dziś podstawa wielu piernikowych ciast.

PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNIKI: Jak zrobić świąteczne pierniczki? [PROSTY PRZEPIS]

Przepis na pierniki

Na początku przygotować musimy rozpuścić cukier, miód, masło z dodatkiem przyprawy korzennej. Kolejny krok to ubicie jajek dodając do nich kakao oraz koniak. Następnie otrzymaną masę dodajemy do miodu oraz dodatków. Całość musimy połączyć. Kolejnym etapem jest dosypanie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy bakalie, całość wymieszać.

Otrzymaną masę wylewamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę, mniej więcej do połowy wysokości. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C przez 70 minut. W razie potrzeby piernik możemy przełożyć powidłami. Wierzch ciasta możemy do smaku polać polewą czekoladową i posypać np wiórkami kokosa.

PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNIKI: Jak zrobić świąteczne pierniczki? [PROSTY PRZEPIS]

Składniki na pierniki:

  • 25 dag cukru
  • 40 dag miodu
  • 5 jajek
  • 1/2 kg mąki,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 15 dag masła
  • 5 łyżek koniaku
  • 1 torebka przypraw do pierników,
  • po 10 dag migdałów:
  • orzechów włoskich
  • laskowych
  • po 10 dag rodzynek:
  • pokrojonych suszonych śliwek
  • skórki pomarańczowej
  • połamana na małe kawałki tabliczka czekolady deserowej

A teraz dla odmiany przepis na pierniczki:

Przepis na pierniczki

Pierwszym etapem przygotowań pierniczków jest przesianie mąki na stolnicę. Następnie, gorący rozpuszczony miód mieszamy z mąką. Dodajemy cukier, sodę, przyprawy. Po przestygnięciu masy dodajemy masło oraz jedno jajko. Teraz nadchodzi pora na zagniatanie ciasta. Dolewamy stopniowo mleko i ręką zagniatamy ciasto, do momentu aż będzie twarde i gęste.

Następnie rozwałkowujemy ciasto na posypaną mąką stolnicy. Ciasto nie może być grubsze niż 1 cm. Foremkami wykrawamy ciasteczka. Pozostałe ciasto z powrotem zagniatamy i ponownie rozwałkowujemy. Wierzch pierniczków smarujemy rozmąconym jajkiem. Ciastka kładziemy na blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy pierniczkami postawiamy około 2-4 cm przerwy ponieważ pierniczki urosną.

Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut. Pierniki po przestudzeniu można od razu zjeść. Można też je przechowywać i odstawić na później. W tym celu pierniczki zamykamy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Do środka dodajemy kawałek jabłka, który wymieniamy co jakiś czas.

Składniki, na około 40 sztuk:

  1. 2 szklanki mąki
  2. 2 łyżki miodu
  3. 3/4 szklanki cukru
  4. 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  5. 1/2 torebki przyprawy piernikowej
  6. 1 łyżka masła
  7. 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
  8. około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

Jak zrobić pyszne ciasto truskawkowe? Przepisy:
Ciasto truskawkowe [PRZEPIS]. Jak zrobić ciasto truskawkowe? Porady Kingi Paruzel

CZYTAJ KONIECZNIE:
PRZEPISY NA CIASTO DROŻDŻOWE ADAM GESSLER ZDRADZA TAJEMNICĘ

WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ:
JAK ZROBIĆ CIASTO CZEKOLADOWE? PRZEPIS PROSTY NA PYSZNE CIASTO

ZOBACZ TAKŻE:
Syrop z mniszka lekarskiego [PRZEPIS, WIDEO, PORADNIK]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski