Przepis na świąteczny żurek

AB
Przepis na świąteczny żurek
Przepis na świąteczny żurek 123rf
Sposobów na żurek jest mnóstwo. Proponujemy sprawdzony przepis na świąteczny żurek na tradycyjnym zakwasie chlebowym i białej kiełbasie.

Przepis na świąteczny żurek

Składniki:

  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 500 ml zakwasu na żurek (z mąki żytniej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • czubata łyżka majeranku
  • 1,5 - 2 litry wody
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 6 jajek
  • ewentualnie sól
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Do zimnej wody włożyć kiełbasę, cebulę i czosnek, dorzucić liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Kiedy kiełbasa się zagotuje, wyjąć ją na talerz, a do wywaru wlać zakwas, dodać chrzan oraz majeranek. Zagotować, można doprawić solą i pieprzem, ewentualnie zabielić. Wrzucić do garnka pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podawać z jajkiem na twardo.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.