Przepis na świąteczny żurek
Składniki:
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 500 ml zakwasu na żurek (z mąki żytniej)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- czubata łyżka majeranku
- 1,5 - 2 litry wody
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 6 jajek
- ewentualnie sól
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do zimnej wody włożyć kiełbasę, cebulę i czosnek, dorzucić liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Kiedy kiełbasa się zagotuje, wyjąć ją na talerz, a do wywaru wlać zakwas, dodać chrzan oraz majeranek. Zagotować, można doprawić solą i pieprzem, ewentualnie zabielić. Wrzucić do garnka pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podawać z jajkiem na twardo.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?