Żurek to nieodzowny element każdego wielkanocnego śniadania. Gospodynie z KGW Morakowo polecają ten ze swojego przepisu.

Składniki:

  • 2 litry rosołu z szynki,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 duże ziemniaki,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 1 ząbek czosnku,
  • cebula,
  • 30 dag pieczarek,
  • 30 dag boczku,
  • biała kiełbasa,
  • zmielona papryka,
  • pieprz, majeranek,
  • śmietanka kremówka,
  • ugotowane na twardo jajka.

Sposób przygotowania:
Do wywaru z szynki zetrzeć na tarce marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować do miękkości z zielem angielskim, liściem laurowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Dodać pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulę, pokrojone i przesmażone pieczarki oraz pokrojony i przesmażony boczek. Po ugotowaniu dodać wcześniej przygotowany zakwas oraz białą kiełbasę. Żurek doprawić do smaku zmieloną papryką, pieprzem i sporą ilością majeranku. Na koniec dodać śmietankę ,najlepiej kremówkę i ugotowane na twardo jajko.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Wągrowca i powiatu wągrowieckiego szukaj zawsze na stronie www.wagrowiec.naszemiasto.pl