Składniki:
- 2 litry rosołu z szynki,
- 1 marchewka,
- 1 mała pietruszka,
- kawałek selera,
- 2 duże ziemniaki,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- 1 ząbek czosnku,
- cebula,
- 30 dag pieczarek,
- 30 dag boczku,
- biała kiełbasa,
- zmielona papryka,
- pieprz, majeranek,
- śmietanka kremówka,
- ugotowane na twardo jajka.
Sposób przygotowania:
Do wywaru z szynki zetrzeć na tarce marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować do miękkości z zielem angielskim, liściem laurowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dodać pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulę, pokrojone i przesmażone pieczarki oraz pokrojony i przesmażony boczek. Po ugotowaniu dodać wcześniej przygotowany zakwas oraz białą kiełbasę. Żurek doprawić do smaku zmieloną papryką, pieprzem i sporą ilością majeranku. Na koniec dodać śmietankę ,najlepiej kremówkę i ugotowane na twardo jajko.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Wągrowca i powiatu wągrowieckiego szukaj zawsze na stronie www.wagrowiec.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?