Przepis na szafranową ciecierzycę

    Przepis na szafranową ciecierzycę

    Anastazja Bezduszna

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Przepis na szafranową ciecierzycę

    Przepis na szafranową ciecierzycę ©123rf

    Ciecierzyca nadaje się nie tylko do hummusu. Spróbować warto też ciecierzycę w azjatyckiej osłonie, jak na przykład indyjską wersję z carry - Chana Masala czy też szafranową ciecierzycę.
    Przepis na szafranową ciecierzycę

    Przepis na szafranową ciecierzycę ©123rf

    Przepis na szafranową ciecierzycę


    Składnik:
    • 2 puszki ciecierzycy 400 g,
    • 350 g pasty pomidorowej (np. passaty valfrutta),
    • 1 marchewka,
    • pół cebuli,
    • 1 seler,
    • 1 łyżka rodzynek,
    • szczypta kminku,
    • oliwa z oliwek extra vergine,
    • sól i pieprz,
    • 1 saszetka szafranu


    Sposób przygotowania:
    Posiekaj drobno cebulę. Marchewkę i seler pokrój w drobną kostkę. Wszystkie warzywa zeszklij na oliwie z oliwek. Dodaj passatę, szafran, rodzynki i kminek. Duś na wolnym ogniu 3-4 minuty. Następnie dodaj ciecierzycę. Dopraw solą i pieprzem i podawaj na gorąco.

    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo