Przepis na szare kluski z kapustą kiszoną według KGW Mężyk

    Przepis na szare kluski z kapustą kiszoną według KGW Mężyk

    RED

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Przepis na szare kluski z kapustą kiszoną według KGW Mężyk

    Przepis na szare kluski z kapustą kiszoną według KGW Mężyk ©archiwum

    Przed nami kolejna odsłona "Kulinarnych podróży po Wielkopolsce". Tym razem zawędrowaliśmy do jednego z najpiękniejszych zakątków Wielkopolski, do gminy Wieleń. Gdy chodzi o specjały kuchni regionalnej, to również jeden z najsmaczniejszych zakątków Wielkopolski. Polecamy szare kluski z kapustą kiszoną według przepisu KGW Mężyk.
    Przepis na szare kluski z kapustą kiszoną według KGW Mężyk

    Przepis na szare kluski z kapustą kiszoną według KGW Mężyk ©archiwum

    Składniki
    • 1 kg ziemniaków,
    • 1 kg kiszonej kapusty,
    • mąka pszenna,
    • 0,5 kg wędzonego boczku,
    • 4 cebule,
    • 2 łyżki smalcu,
    • 1 łyżka oleju,
    • sól,
    • pieprz,
    • 4 ziarna ziela angielskiego,
    • 2 liście laurowe.
    Sposób przygotowania
    Surowe ziemniaki przetrzeć przez tarkę i wycisnąć przez gazę. Zetrzeć 2 cebule, dodać mąkę, sól, pieprz. Wymieszać. Zagotować wodę w garnku, dodać sól i olej. Kluski kłaść łyżką na gorącą wodę. Po wypłynięciu odsączyć. W garnku rozgrzać smalec i delikatnie zrumienić cebulę.

    Kapustę posiekać, włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, podlać szklanką wody. Gotować 60 minut. Ugotowaną odcedzić, dodać pieprzu. Boczek przesmażyć na smalcu i dodać cebulę. Kluski wykładamy na półmisek - obok kapustę i na wierzch boczek z cebulą.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Piły i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Wideo