Składniki
- 1 kg ziemniaków,
- 1 kg kiszonej kapusty,
- mąka pszenna,
- 0,5 kg wędzonego boczku,
- 4 cebule,
- 2 łyżki smalcu,
- 1 łyżka oleju,
- sól,
- pieprz,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe.
Sposób przygotowania
Surowe ziemniaki przetrzeć przez tarkę i wycisnąć przez gazę. Zetrzeć 2 cebule, dodać mąkę, sól, pieprz. Wymieszać. Zagotować wodę w garnku, dodać sól i olej. Kluski kłaść łyżką na gorącą wodę. Po wypłynięciu odsączyć. W garnku rozgrzać smalec i delikatnie zrumienić cebulę.
Kapustę posiekać, włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, podlać szklanką wody. Gotować 60 minut. Ugotowaną odcedzić, dodać pieprzu. Boczek przesmażyć na smalcu i dodać cebulę. Kluski wykładamy na półmisek - obok kapustę i na wierzch boczek z cebulą.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Piły i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl
Dziennik Zachodni / Wielki Piątek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?