Składniki:
- 2,5 kg szynki,
- 2,5 l wody,
- 200 g soli peklowej,
- 3 ząbki czosnku,
- przyprawa maggi w płynie do smaku.
Wywar:
- 15 ziaren pieprzu,
- 15 ziaren ziela angielskiego,
- 5 liści laurowych,
- pół selera,
- 2 pietruszki,
- 2 marchewki,
- pół selera,
- vegeta
Sposób przygotowania:
Marynatą wykonaną wcześniej z podanych składników, szpikujemy i zalewamy szynkę. Pozostawiamy na pięć dni. Z podanych składników przygotowujemy wywar. Do wrzącego bulionu wkładamy szynkę. Gotujemy bardzo wolno, nie dopuszczając do wrzenia.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Pracownice żłobka znęcały się nad dziećmi. Do placówki uczęszczały dzieci celebrytów
- Szokujące słowa politologa. "Potrzebujemy walizeczki z czerwonym przyciskiem"
- Dzicy lokatorzy sterroryzowali Barcelonę. Walczyło z nimi 300 policjantów!
- Gembicka chce listy firm importujących zboże z Ukrainy. "To musi być transparentne"