Otrzymaliśmy przepis od pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Gołuchowa w powiecie pleszewskim. To ich popisowa potrawa.

Składniki:

  • 2,5 kg szynki,
  • 2,5 l wody,
  • 200 g soli peklowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawa maggi w płynie do smaku.

Wywar:

  • 15 ziaren pieprzu,
  • 15 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • pół selera,
  • 2 pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • pół selera,
  • vegeta

Sposób przygotowania:
Marynatą wykonaną wcześniej z podanych składników, szpikujemy i zalewamy szynkę. Pozostawiamy na pięć dni. Z podanych składników przygotowujemy wywar. Do wrzącego bulionu wkładamy szynkę. Gotujemy bardzo wolno, nie dopuszczając do wrzenia.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl