Składniki na mięso:
- 2 kg szynki surowej,
- 1 szklanka soli peklowej,
- sól,
- ziele angielskie,
- jałowiec,
- liście laurowe,
- 1 cebula, maggi w płynie,
- siatka gastronomiczna,
- szpryca - strzykawka z igłą.
Sposób przygotowania:
Do 3 litrów wody dodać sól peklową i tyle soli kuchennej, aby wypłynęło jajko. Tak przygotowaną zalewą szprycujemy szynkę, wkładamy ją do większego garnka i zalewamy pozostałą zalewą dodając kilka liści laurowych, ziele angielskie i jałowiec. Szynkę przycisnąć talerzem i obciążyć słoikiem z wodą.
Odstawić w chłodne miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie wyjąć, włożyć w siatkę i sparzyć. Wodę do parzenia solimy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, magii oraz cebulę. Mięso wkładamy we wrzątek i skręcamy wolno gaz, aby się parzyło. Zasada: 1 kg parzymy 1 godzinę. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia.
Aby szynka była soczysta musi wystygnąć w wywarze, w którym się parzyła.
Zobacz wideo:
Składniki na bułeczki:
- 1,5 kg mąki wrocławskiej z rogalem,
- 0,5 kostki margaryny Palma,
- 1 l mleka,
- 6 żółtek,
- 10 dkg świeżych drożdży,
- 4-5 łyżek oleju,
- trochę soli i cukru,
- nasiona lnu lub słonecznika i mak do posypania.
Sposób przygotowania:
0,5 l ciepłego mleka łączymy z drożdżami, 2 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski i wlewamy lekko rozpuszczoną Palmę, wbijamy żółtka, dodając wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłego mleka, szczyptę soli i nasiona. Ciasto wyrabiamy do odpowiedniej elastyczności i według potrzeb dodajemy oleju.
Formujemy bułki i kładziemy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Bułki nacinamy z góry, smarujemy roztrzepanym białkiem posypując makiem. Znów odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni na złoty kolor.
Zapraszamy do kuchni Ziemi Wysockiej, która nie bez powodu ma wielu smakoszy. Polecamy szynkę peklowaną parzoną z bułeczkami babuni według przepisu KGW Tłukomy.
Zobacz wideo:
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Piły i okolic szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?