Przepis na szynkę peklowaną parzoną i bułeczki babuni prost z kuchni Ziemi Wysockiej

RED
Przepis na szynkę peklowaną parzoną i bułeczki babuni
Przepis na szynkę peklowaną parzoną i bułeczki babuni archiwum
Podróże nie tylko kształcą, ale również smakują. Dziś zabieramy was w najsmaczniejszą podróż po Wielkopolsce, w której przewodnikami będą panie z kół gospodyń wiejskich. "Kulinarne podróże po Wielkopolsce" to już kolejna przygoda z kuchnią z naszego regionu, tym razem związana z Wielkanocą. Zapraszamy do kuchni Ziemi Wysockiej, która nie bez powodu ma wielu smakoszy.

Składniki na mięso:

  • 2 kg szynki surowej,
  • 1 szklanka soli peklowej,
  • sól,
  • ziele angielskie,
  • jałowiec,
  • liście laurowe,
  • 1 cebula, maggi w płynie,
  • siatka gastronomiczna,
  • szpryca - strzykawka z igłą.

Sposób przygotowania:
Do 3 litrów wody dodać sól peklową i tyle soli kuchennej, aby wypłynęło jajko. Tak przygotowaną zalewą szprycujemy szynkę, wkładamy ją do większego garnka i zalewamy pozostałą zalewą dodając kilka liści laurowych, ziele angielskie i jałowiec. Szynkę przycisnąć talerzem i obciążyć słoikiem z wodą.

Odstawić w chłodne miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie wyjąć, włożyć w siatkę i sparzyć. Wodę do parzenia solimy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, magii oraz cebulę. Mięso wkładamy we wrzątek i skręcamy wolno gaz, aby się parzyło. Zasada: 1 kg parzymy 1 godzinę. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia.

Aby szynka była soczysta musi wystygnąć w wywarze, w którym się parzyła.

Zobacz wideo:

Składniki na bułeczki:

  • 1,5 kg mąki wrocławskiej z rogalem,
  • 0,5 kostki margaryny Palma,
  • 1 l mleka,
  • 6 żółtek,
  • 10 dkg świeżych drożdży,
  • 4-5 łyżek oleju,
  • trochę soli i cukru,
  • nasiona lnu lub słonecznika i mak do posypania.

Sposób przygotowania:
0,5 l ciepłego mleka łączymy z drożdżami, 2 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski i wlewamy lekko rozpuszczoną Palmę, wbijamy żółtka, dodając wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłego mleka, szczyptę soli i nasiona. Ciasto wyrabiamy do odpowiedniej elastyczności i według potrzeb dodajemy oleju.

Formujemy bułki i kładziemy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Bułki nacinamy z góry, smarujemy roztrzepanym białkiem posypując makiem. Znów odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni na złoty kolor.

Zapraszamy do kuchni Ziemi Wysockiej, która nie bez powodu ma wielu smakoszy. Polecamy szynkę peklowaną parzoną z bułeczkami babuni według przepisu KGW Tłukomy.

Zobacz wideo:

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Piły i okolic szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski