Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na szynkę po staropolsku z KGW Albertowsko

RED
Przepis na szynkę po staropolsku z KGW Albertowsko
Przepis na szynkę po staropolsku z KGW Albertowsko archiwum
Tradyją wielkanocnych stołów jest szynka. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Albertowska w gminie Grodzisk Wielkopolski pokazują, jak szynkę przygotować po staropolsku. Smak zachwyca...

Składniki

  • 1 szynka wieprzowa,
  • ziele angielskie,
  • czosnek,
  • sól,
  • woda,
  • liście laurowe.

Sposób przygotowania
Szynkę surową zanurzamy w zalewie: na 5 litrów wody - pół kilo soli, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego. Szynka o wadze 1,5 kg musi być cała zanurzona w zalewie przez 6 dni. Po wyjęciu szynkę wieszamy na całą noc. Po procesie wędzenia, szynkę ważymy, bo jest to potrzebne, by określić jej czas parzenia.

Tyle ile waży, tak długo musi być parzona w wodzie o temperaturze 70-75 stopni C. Po procesie parzenia szynkę wyjmujemy z wody i zostawiamy aż wyschnie. Wtedy szynka jest już gotowa do spożycia.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z gminy Grodzisk Wlkp. i powiatu grodziskiego szukaj zawsze na stronie www.grodzisk.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski