Składniki
- 1 szynka wieprzowa,
- ziele angielskie,
- czosnek,
- sól,
- woda,
- liście laurowe.
Sposób przygotowania
Szynkę surową zanurzamy w zalewie: na 5 litrów wody - pół kilo soli, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego. Szynka o wadze 1,5 kg musi być cała zanurzona w zalewie przez 6 dni. Po wyjęciu szynkę wieszamy na całą noc. Po procesie wędzenia, szynkę ważymy, bo jest to potrzebne, by określić jej czas parzenia.
Tyle ile waży, tak długo musi być parzona w wodzie o temperaturze 70-75 stopni C. Po procesie parzenia szynkę wyjmujemy z wody i zostawiamy aż wyschnie. Wtedy szynka jest już gotowa do spożycia.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z gminy Grodzisk Wlkp. i powiatu grodziskiego szukaj zawsze na stronie www.grodzisk.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?