Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na tartaletki z kiełbasą i pomidorkami. Idealne danie na piknik

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Tartaletki z kiełbaskami to pożywne, a przede wszystkim smaczne i ciekawsze od zwykłych kanapek.
Tartaletki z kiełbaskami to pożywne, a przede wszystkim smaczne i ciekawsze od zwykłych kanapek. Orchidea creative group
Letnie dni zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Jedną z przyjemniejszych opcji aktywności w plenerze, może być wycieczka rowerowa poza miasto. Po dłuższym czasie pedałowania, warto zrobić przerwę na sycącą przekąskę, która doda nam energii na dalszy etap drogi. Łatwe do zapakowania, nie wymagające użycia sztućców, tak zwane comfort food sprawdzi się w niecodziennych warunkach. My proponujemy tartaletki z kiełbaskami. Pożywne, a przede wszystkim smaczne i ciekawsze od zwykłych kanapek, na pewno skradną niejedne serca i żołądku.

Przepis na piknikowe tartaletki z kiełbasą i pomidorkami

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • żółtko
  • łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

Farsz:

  • 3 kiełbaski (np. Kiełbaski Ślązaczki marki Berger)
  • ser mozzarella
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • białko z jednego jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania tartaletki z kiełbasą i pomidorkami:
Mąkę przesiewamy, a następnie zagniatamy z żółtkiem, pokrojonym masłem, śmietaną i solą, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Kiełbaski i mozzarellę kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Śmietanę mieszamy z białkiem, doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Wysmarowane tłuszczem foremki tartaletek wykładamy cienką warstwą ciasta. Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wykładamy foremki i wypełniamy je kiełbasą, pomidorkami i mozzarellą. Całość zalewamy śmietaną z białkiem, a następnie ponownie umieszczamy w piekarniku na 15 minut. Tartaletki można podawać na ciepło lub zimno, z delikatnym sosem czosnkowym oraz świeżą bazylią.

Sprawdź też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski