Koło Gospodyń Wiejskich w Szydłowie powstało w 1965 r. i skupiało 57 członkiń, którym przewodniczyła Gertruda Kucharska, a następnie od 1970 r. Łucja Laskowska. Od kilku lat przewodniczącą KGW jest Urszula Gawalska.

Składniki:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta soli do białek

Sposób przygotowania
Ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukru, gdy się ubiją. Gdy masa zgęstnieje dodać ocet winny.

Na papierze odrysować koło od talerza i wyłożyć masę bezową. Piec 5 minut w 180 st C z termoobiegiem, następnie 1,5 godz. w temp. 140 st.C

Masa

1,2 l śmietany kremówki 36% plus 2 śmietanki mix ubić i dodać ser mascarpone. Do tego 2 łyżki masy krówkowej.

Rozłożyć na jednym krążku i położyć drugi. Udekorować wg uznania.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Gniezna i okolic szukaj zawsze na stronie www.gniezno.naszemiasto.pl