Składniki:
Biszkopt:
- 5 dużych jajek,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Krem i dodatki:
- 400 g śmietany kremówki,
- 1 szklanka cukru pudru,
- ok. 250 g serka/ twarożku słodkiego,
- owoce,
- wiórki kokosowe,
- 1/2 cytryny,
- woda (około 2/3 szklanki),
- dżem - dowolny smak
Sposób przygotowania:
- Krok 1: Przygotowanie zaczynamy od białka: oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy cukier i kręcimy na sztywną pianę. Potem dodajemy żółtka, mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i miksujemy leciutko.
- Krok 2: Przekładamy do formy.. Forma max. 22 cm. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika, pieczemy ok. 35 minut.
- Krok 3: Gorącym biszkoptem uderzamy trzy razy, aby uszły równo pęcherzyki powietrza, zostawiamy, by wystygł.
- Krok 4: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy twarożek i miksuję lekko.
- Krok 5: Biszkopt kroimy na trzy części. Nasączamy kolejno sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą, na to dżem, na to krem, owoce i znów biszkopt itd. Na ostatni płat biszkoptu nie kładziemy dżemu, ale można. Za to dokładnie smarujemy kremem i wierzch, i boczki, a potem boki posypuj wiórkami kokosowymi, a wierzch dekorujemy owocami. Chowamy do lodówki, bo każdy tort jest najlepszy po schłodzeniu.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Ostrzeszowa i powiatu ostrzeszowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrzeszow.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?