Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na wielkanocną sałatkę warstwową z Centrum Edukacji Zawodowej w Chodzieży

RED
Przepis na wielkanocną sałatkę warstwową z Centrum Edukacji Zawodowej w Chodzieży
Przepis na wielkanocną sałatkę warstwową z Centrum Edukacji Zawodowej w Chodzieży archiwum
Uczniowie i nauczyciele Centrum Edukacji Zawodowej w Chodzieży polecają przepis na efektowną sałatkę, która na pewno zachwyci wielkanocnych gości.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki pokrojonej drobno szynki gotowanej,
  • 200 g pieczarek,
  • 5 różyczek brokułu,
  • szczypiorek,
  • rzeżucha,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek, białka siekamy i mieszamy z łyżką majonezu, żółtka rozgniatamy widelcem i również mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem.

W osolonej wodzie gotujemy brokuł przez kilka minut. Po ostudzeniu kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy majonez i mieszamy.
Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy do odparowania, doprawiamy solą i pieprzem.Przystępujemy do układania sałatki. Możemy wykorzystać formę w kształcie pierścienia, który po ułożeniu sałatki będzie można łatwo usunąć.

Na dno układamy pieczarki, następnie białka jajek, pokrojoną szynkę, brokuł i żółtka. Ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem i rzeżuchą.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Chodzieży i powiatu chodzieskiego szukaj zawsze na stronie www.chodziez.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski