Przed nami kolejna odsłona "Kulinarnych podróży po Wielkopolsce". Tym razem zawędrowaliśmy do jednego z najpiękniejszych zakątków Wielkopolski, gminy Wieleń. Mało kto wie, że na jej terenie znajduje się Wrzeszczyna, stolica rabarbaru, a jej mieszkanki potrafią znaleźć w kuchni dla tego warzywa sto różnych zastosowań, także na wielkanocny stół. Mamy dla was specjalny wielkanocny, rabarbarowy przepis, a więcej przepisów znajdziecie na pila.naszemiasto i trzcianka.naszemiasto.

Składniki:

  • 1,2 kg szynki wieprzowej,
  • 100 g soli - aby szynka nie była szara, można zmieszać sól z solą peklowaną,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • świeżo mielony pieprz,
  • cztery ząbki czosnku,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • jałowiec,
  • siatka do szynek lub sznurek wędliniarski.

Sposób przygotowania mięsa:
Szynkę wkładamy do siatki lub wiążemy sznurkiem wędliniarskim. Przed gotowaniem umieszczamy ją w garnku i zalewamy przegotowaną wodą. Woda musi zakryć mięso! Wyjmujemy mięso z wody, wsypujemy sól, dodajemy dwa ząbki czosnku drobno krojonego i dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę przypraw, wkładamy mięso i zaczynamy powoli gotować. Gdy woda zagotuje się, gotujemy przez kolejne dziesięć minut.

Po tym czasie zdejmujemy garnek z gazu i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy dobrze się schłodzi, garnek z szynką umieszczamy w lodówce. Po około 24 godzinach ponownie gotujemy przez dziesięć minut. Po ugotowaniu znów studzimy całość, a następnie sprawdzamy smak.

Składniki na mus rabarbarowy:

  • 1,5 kg rabarbaru,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 1/2 szklanki wody.

Sposób przygotowania musu:
Rabarbar pokroić na małe kawałki, dodać cukier, potarty imbir i wodę. Całość gotować przez 30 minut. Potem zmiksować na pulpę.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Piły i okolic szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl