Składniki:
- 1,2 kg szynki wieprzowej,
- 100 g soli - aby szynka nie była szara, można zmieszać sól z solą peklowaną,
- 2 łyżeczki majeranku,
- świeżo mielony pieprz,
- cztery ząbki czosnku,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- jałowiec,
- siatka do szynek lub sznurek wędliniarski.
Sposób przygotowania mięsa:
Szynkę wkładamy do siatki lub wiążemy sznurkiem wędliniarskim. Przed gotowaniem umieszczamy ją w garnku i zalewamy przegotowaną wodą. Woda musi zakryć mięso! Wyjmujemy mięso z wody, wsypujemy sól, dodajemy dwa ząbki czosnku drobno krojonego i dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę przypraw, wkładamy mięso i zaczynamy powoli gotować. Gdy woda zagotuje się, gotujemy przez kolejne dziesięć minut.
Po tym czasie zdejmujemy garnek z gazu i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy dobrze się schłodzi, garnek z szynką umieszczamy w lodówce. Po około 24 godzinach ponownie gotujemy przez dziesięć minut. Po ugotowaniu znów studzimy całość, a następnie sprawdzamy smak.
Składniki na mus rabarbarowy:
- 1,5 kg rabarbaru,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 1/2 szklanki wody.
Sposób przygotowania musu:
Rabarbar pokroić na małe kawałki, dodać cukier, potarty imbir i wodę. Całość gotować przez 30 minut. Potem zmiksować na pulpę.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Piły i okolic szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?