Przepis na wielkanocną szynkę gotowana z musem rabarbarowym...

    Przepis na wielkanocną szynkę gotowana z musem rabarbarowym i imbirem

    RED

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Przepis na wielkanocną szynkę gotowana z musem rabarbarowym i imbirem

    Przepis na wielkanocną szynkę gotowana z musem rabarbarowym i imbirem ©archiwum

    Przed nami kolejna odsłona "Kulinarnych podróży po Wielkopolsce". Tym razem zawędrowaliśmy do jednego z najpiękniejszych zakątków Wielkopolski, gminy Wieleń. Mało kto wie, że na jej terenie znajduje się Wrzeszczyna, stolica rabarbaru, a jej mieszkanki potrafią znaleźć w kuchni dla tego warzywa sto różnych zastosowań, także na wielkanocny stół. Mamy dla was specjalny wielkanocny, rabarbarowy przepis, a więcej przepisów znajdziecie na pila.naszemiasto i trzcianka.naszemiasto.
    Przepis na wielkanocną szynkę gotowana z musem rabarbarowym i imbirem

    Przepis na wielkanocną szynkę gotowana z musem rabarbarowym i imbirem ©archiwum

    Składniki:
    • 1,2 kg szynki wieprzowej,
    • 100 g soli - aby szynka nie była szara, można zmieszać sól z solą peklowaną,
    • 2 łyżeczki majeranku,
    • świeżo mielony pieprz,
    • cztery ząbki czosnku,
    • ziele angielskie,
    • liście laurowe,
    • jałowiec,
    • siatka do szynek lub sznurek wędliniarski.
    Sposób przygotowania mięsa:
    Szynkę wkładamy do siatki lub wiążemy sznurkiem wędliniarskim. Przed gotowaniem umieszczamy ją w garnku i zalewamy przegotowaną wodą. Woda musi zakryć mięso! Wyjmujemy mięso z wody, wsypujemy sól, dodajemy dwa ząbki czosnku drobno krojonego i dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę przypraw, wkładamy mięso i zaczynamy powoli gotować. Gdy woda zagotuje się, gotujemy przez kolejne dziesięć minut.

    Po tym czasie zdejmujemy garnek z gazu i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy dobrze się schłodzi, garnek z szynką umieszczamy w lodówce. Po około 24 godzinach ponownie gotujemy przez dziesięć minut. Po ugotowaniu znów studzimy całość, a następnie sprawdzamy smak.

    Składniki na mus rabarbarowy:
    • 1,5 kg rabarbaru,
    • 1,5 szklanki cukru,
    • 2 cukry waniliowe,
    • 1/2 szklanki wody.
    Sposób przygotowania musu:
    Rabarbar pokroić na małe kawałki, dodać cukier, potarty imbir i wodę. Całość gotować przez 30 minut. Potem zmiksować na pulpę.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Piły i okolic szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Wideo