Składniki na ciasto:
- 50 dkg mąki pszennej
- 6 dkg cukru
- 3 dkg drożdży
- 6 dkg margaryny,
- 1/4 litra letniego mleka ,
- 1 jajko
- 2 żółtka
- sól
Składniki na lukier:
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski. Przygotować rozczyn z pokruszonych drożdży, części cukru, mleka i niewielkiej ilości mąki. Pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, dodać roztopiony tłuszcz, pozostały cukier, jajko i sól, a następnie wyrobić ciasto.
Wyrabiać do czasu aż powstaną pęcherzyki powietrza, a następnie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Z wyrośniętego ciasta uformować kaczuszki. Żółtkiem posmarować gotowe figurki i wyłożyć na blachę, odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec 15 minut na złoty kolor. Upieczone kaczuszki polukrować.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Szamotuł i powiatu szamotulskiego szukaj zawsze na stronie www.szamotuly.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?