Przepis na wytrawne babeczki wielkanocne od pań z Koła...

    Przepis na wytrawne babeczki wielkanocne od pań z Koła Gospodyń Wiejskich Stokrotka w Grabowie-Pustkowiu

    RED

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Przepis na wytrawne babeczki wielkanocne od pań z Koła Gospodyń Wiejskich Stokrotka w Grabowie-Pustkowiu.

    Przepis na wytrawne babeczki wielkanocne od pań z Koła Gospodyń Wiejskich Stokrotka w Grabowie-Pustkowiu. ©archiwum

    Babeczki od pań z KGW Stokrotka nie tylko świetnie smakują, ale i znakomicie wyglądają. Są wyjątkowe, bo przygotowane nie na słodko, a na wytrawnie.
    Przepis na wytrawne babeczki wielkanocne od pań z Koła Gospodyń Wiejskich Stokrotka w Grabowie-Pustkowiu.

    Przepis na wytrawne babeczki wielkanocne od pań z Koła Gospodyń Wiejskich Stokrotka w Grabowie-Pustkowiu. ©archiwum

    Składniki:

    Kruche ciasto:
    • 30 dag mąki,
    • 20 dag masła,
    • 2 żółtka,
    • szczypta soli,
    • szczypta pieprzu.
    • Pasta pomidorowa:
    • 1 opakowanie serka „Mój ulubiony”,
    • słoik suszonych pomidorów w oliwie,
    • pęczek bazylii,
    • sól,
    • pieprz.
    Pasta jajeczna:
    5 jajek ugotowanych na twardo,
    • pęczek kopru,
    • sól,
    • pieprz,
    • przyprawa Magi,
    • 3 łyżeczki majonezu.

    Wykonanie:

    Kruche ciasto:
    Mąkę przesiać, dodać pieprz i sól. Schłodzone masło kroimy na kawałki, kładziemy na przesianą mąkę. Składniki siekamy nożem aż do połączenia składników. Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulkę, zawijamy we folię spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki.

    Foremki smarujemy cienko roztopionym masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, delikatnie posypując stolnicę mąką. Kubkiem lub foremką wykrawać kółka (średnica troszkę większa od foremek). Wykrojonym ciastem wylepić foremki. Piec około 15 min w temp. 200 st. C.

    Pasta pomidorowa:
    Twaróg pokruszyć. Pomidory pokroić w kostkę. Bazylię posiekać. Wszystko połączyć, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Schłodzić.

    Pasta jajeczna:
    Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koper drobno posiekać. Do misy włożyć przygotowane składniki, wymieszać do połączenia masy. Doprawić szczyptą soli, pieprzu, odrobiną przyprawy Magi. Schłodzić.

    Zobacz, jak zrobić to danie:


    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Ostrzeszowa i powiatu ostrzeszowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrzeszow.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Wideo