Przepis na zawijaniec z kurczaka od KGW Dzierżanów w gminie...

    Przepis na zawijaniec z kurczaka od KGW Dzierżanów w gminie Krotoszyn

    RED

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Przepis na zawijaniec z kurczaka
    1/3
    przejdź do galerii

    Przepis na zawijaniec z kurczaka ©archiwum

    Specjał KGW Dzierżanów. Koło Gospodyń Wiejskich w Dzierżanowie działa od 1964 r. Obecnie KGW zrzesza 19 członkiń. Na jej czele stoi Katarzyna Matczak.
    Składniki:
    • 1 kg piersi z kurczaka,
    • 500 g mięsa mielonego,
    • 2 jajka,
    • 200 g pieczarek,
    • 1 czerstwa bułka,
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • słodka papryka w proszku,
    • ostra papryka
    • w proszku,
    • sól,
    • pieprz,
    • olej.
    Sposób przygotowania:
    Piersi kurczaka dokładnie umyć i pociąć w plastry. Lekko rozbić. Cebulę i pieczarki obrać, drobno pokroić, po czym razem podsmażyć na oleju na patelni. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami, cebulą, bułką, jajkami oraz przyprawami - papryką słodką, papryką ostrą, solą i pieprzem.

    Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Płaty mięsa rozłożyć na folii spożywczej na kształt prostokąta. Natrzeć przyprawami. Rozłożyć mięsny farsz i ostrożnie zawinąć. Roladę owinąć bawełnianą nitką. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 90 minut, polewając co jakiś czas tworzącym się sosem.

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Krotoszyna i okolic szukaj zawsze na stronie www.krotoszyn.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Wideo