Specjał KGW Dzierżanów. Koło Gospodyń Wiejskich w Dzierżanowie działa od 1964 r. Obecnie KGW zrzesza 19 członkiń. Na jej czele stoi Katarzyna Matczak.

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 jajka,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • słodka papryka w proszku,
  • ostra papryka
  • w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka dokładnie umyć i pociąć w plastry. Lekko rozbić. Cebulę i pieczarki obrać, drobno pokroić, po czym razem podsmażyć na oleju na patelni. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami, cebulą, bułką, jajkami oraz przyprawami - papryką słodką, papryką ostrą, solą i pieprzem.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Płaty mięsa rozłożyć na folii spożywczej na kształt prostokąta. Natrzeć przyprawami. Rozłożyć mięsny farsz i ostrożnie zawinąć. Roladę owinąć bawełnianą nitką. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 90 minut, polewając co jakiś czas tworzącym się sosem.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Krotoszyna i okolic szukaj zawsze na stronie www.krotoszyn.naszemiasto.pl