Zupa chrzanowa z jajkiem i boczkiem to specjalność Koła Gospodyń Wiejskich w Krążkowych. Danie można łatwo przygotować. Sprawdźcie sami.

Składniki:

  • 70 dkg białej kiełbasy,
  • cebula,
  • chrzan,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sok z cytryny,
  • kwaśna śmietana 18%,
  • 5 jajek, wędzony boczek,
  • liść laurowy,
  • 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
  • sól,
  • mielony pieprz

Sposób przygotowania: do garnka wlać 2,5 l wody, włożyć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz obraną cebulę. Zagotować, białą kiełbasę gotować 1 godz. na małym ogniu. Wyjąć kiełbasę. Chrzan obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do wrzącego wywaru i gotować 5-10 minut.

Wywar przecedzić, mąkę połączyć ze śmietaną, wlać 2 łyżki gorącego wywaru, wymieszać, wlać do garnka. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą i mielonym pieprzem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, plastry boczku pokroić w wąskie paski, obsmażyć na suchej patelni na złoto. Jajka obrać, drobno posiekać. Podawać z jajkami i boczkiem.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Kępna i powiatu kępińskiego szukaj zawsze na stronie www.kepno.naszemiasto.pl