Składniki:
- 70 dkg białej kiełbasy,
- cebula,
- chrzan,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sok z cytryny,
- kwaśna śmietana 18%,
- 5 jajek, wędzony boczek,
- liść laurowy,
- 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
- sól,
- mielony pieprz
Sposób przygotowania: do garnka wlać 2,5 l wody, włożyć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz obraną cebulę. Zagotować, białą kiełbasę gotować 1 godz. na małym ogniu. Wyjąć kiełbasę. Chrzan obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do wrzącego wywaru i gotować 5-10 minut.
Wywar przecedzić, mąkę połączyć ze śmietaną, wlać 2 łyżki gorącego wywaru, wymieszać, wlać do garnka. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą i mielonym pieprzem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, plastry boczku pokroić w wąskie paski, obsmażyć na suchej patelni na złoto. Jajka obrać, drobno posiekać. Podawać z jajkami i boczkiem.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Kępna i powiatu kępińskiego szukaj zawsze na stronie www.kepno.naszemiasto.pl
Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?