Przepis na zupę dyniową od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Torzeńcu

red
Jednym z popisowych dań pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Torzeńcu w podostrzeszowskiej gminie Doruchów jest zupa dyniowa zwana torzenianką. Oto przepis na tę wyśmienitą potrawę.

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • sól, słodka papryka
  • olej

Sposób wykonania:
Na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodać przyprawy. Następnie wrzucamy dynię i ziemniaki. Wszystko należy zalać wywarem warzywnym. Na koniec wszystko zblędować, a w razie potrzeby doprawić. Pamiętajmy „Torzenianka! Smaczna, zdrowa, oto zupka jest dyniowa!”

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Ostrzeszowa i powiatu ostrzeszowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrzeszow.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski