Składniki:
- 1,5 l wywaru warzywnego,
- 400 g zielonego ogórka ze skórką,
- kremowy serek topiony,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200 ml śmietany,
- 1-2 ząbki czosnku,
- mała cebula,
- koperek,
- pieprz i sól do smaku,
- inne przyprawy wg uznania.
Sposób przygotowania:
Umyte ogórki, cebulę i czosnek zmiksować. Dodać gorący wywar, serek, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko delikatnie wymieszać. Gotować na delikatnym ogniu ok. 12 minut, często mieszając. Zupę podawać na ciepło z groszkiem ptysiowym, grzankami lub z małymi gotowanymi pulpecikami. Krem udekorować plasterkami świeżego ogórka i koperku.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Ostrowa Wielkopolskiego i powiatu ostrowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrow.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?