Panie z koła gospodyń wiejskich w Czekanowie prezentują przepis na pyszny krem z... zielonego ogórka. To musi smakować!

Składniki:

  • 1,5 l wywaru warzywnego,
  • 400 g zielonego ogórka ze skórką,
  • kremowy serek topiony,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200 ml śmietany,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • mała cebula,
  • koperek,
  • pieprz i sól do smaku,
  • inne przyprawy wg uznania.

Sposób przygotowania:
Umyte ogórki, cebulę i czosnek zmiksować. Dodać gorący wywar, serek, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko delikatnie wymieszać. Gotować na delikatnym ogniu ok. 12 minut, często mieszając. Zupę podawać na ciepło z groszkiem ptysiowym, grzankami lub z małymi gotowanymi pulpecikami. Krem udekorować plasterkami świeżego ogórka i koperku.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Ostrowa Wielkopolskiego i powiatu ostrowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrow.naszemiasto.pl