Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na zupę szczawiową według pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Szydłowa

RED
Przepis na zupę szczawiową według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Szydłowa
Przepis na zupę szczawiową według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Szydłowa archiwum
Koło Gospodyń Wiejskich w Szydłowie (gmina Trzemeszno) powstało w 1965 r. Od kilku lat przewodniczącą KGW jest Urszula Gawalska. Panie polecają przepis na zupę szczawiową.

Składniki

  • 2 litry wody(lub bulionu),
  • ok. 15 dag włoszczyzny,
  • 20 dag szczawiu,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1 płaska łyżka maki pszennej,
  • 1 łyżka tłuszczu,
  • 5-6 jaj,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania
Włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler) obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ugotować w wodzie (lub bulionie) z niewielką ilością tłuszczu. Lekko posolić.

Liście szczawiu oczyścić, sparzyć i zemleć. Dodać do ugotowanej w wywarze włoszczyzny. Śmietanę roztrzepać z mąką, wlać do zupy, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Gniezna i okolic szukaj zawsze na stronie www.gniezno.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski