Składniki
- 2 litry wody(lub bulionu),
- ok. 15 dag włoszczyzny,
- 20 dag szczawiu,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 1 płaska łyżka maki pszennej,
- 1 łyżka tłuszczu,
- 5-6 jaj,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler) obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ugotować w wodzie (lub bulionie) z niewielką ilością tłuszczu. Lekko posolić.
Liście szczawiu oczyścić, sparzyć i zemleć. Dodać do ugotowanej w wywarze włoszczyzny. Śmietanę roztrzepać z mąką, wlać do zupy, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Gniezna i okolic szukaj zawsze na stronie www.gniezno.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?