Zupa krem z soczewicy w wykonaniu KGW Głodno z gminy Rakoniewice to smak, który zapamiętacie na długi czas.

Składniki:

  • 350 gram czerwonej soczewicy,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 kostki rosołowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • bazylia,
  • oregano,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej należy zamoczyć soczewicę w wodzie. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w talarki, podsmażamy z dodatkiem masła klarowanego na rozgrzanej patelni. Do warzyw dodajemy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dusimy do miękkości. Soczewicę gotujemy w osobnym garnku.

Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy je do gotującej się soczewicy. Doprawiamy według uznania. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Całość rozlewamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki do dekoracji. Można dodać również grzanki czosnkowe.

Zobacz, jak zrobić to danie

Aktualnych informacji z Grodziska Wielkopolskiego i powiatu grodziskiego szukaj zawsze na stronie www.grodzisk.naszemiasto.pl