Składniki:
- 350 gram czerwonej soczewicy,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 kostki rosołowe,
- sól,
- pieprz,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- bazylia,
- oregano,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej należy zamoczyć soczewicę w wodzie. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w talarki, podsmażamy z dodatkiem masła klarowanego na rozgrzanej patelni. Do warzyw dodajemy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dusimy do miękkości. Soczewicę gotujemy w osobnym garnku.
Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy je do gotującej się soczewicy. Doprawiamy według uznania. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Całość rozlewamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki do dekoracji. Można dodać również grzanki czosnkowe.
Zobacz, jak zrobić to danie
Aktualnych informacji z Grodziska Wielkopolskiego i powiatu grodziskiego szukaj zawsze na stronie www.grodzisk.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?