Składniki:
- 2 litry wywaru warzywnego,
- 1 kg kości,
- 0,5 kg kiełbasy białej,
- 0,5 kg kiełbasy wędzonej,
- 0,5 l żuru,
- przyprawy: majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, 3 ząbki czosnku, cebula, pieprz, sól, opcjonalnie suszone grzyby
Sposób przygotowania:
Ugotować wywar z kości, warzyw i przypraw. Można dodać suszone grzybki. Po ugotowaniu, rosół przecedzić. Do wywaru dodać pokrojoną kiełbaskę usmażoną z cebulą i czosnkiem.
Chwilę gotować. Dodać żur i gotować razem około 10 minut. Na koniec dodać rozkruszony w rękach majeranek. Przyprawić do smaku.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?