Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na żur wielkanocny od KGW Wszołów w gminie Gołuchów

RED
Przepis na żur wielkanocny od KGW Wszołów w gminie Gołuchów
Przepis na żur wielkanocny od KGW Wszołów w gminie Gołuchów archiwum
Otrzymaliśmy przepis na tradycyjny żur wielkanocny od Koła Gospodyń Wiejskich z Wszołowa w gminie Gołuchów w powiecie pleszewskim

Składniki:

  • 2 litry wywaru warzywnego,
  • 1 kg kości,
  • 0,5 kg kiełbasy białej,
  • 0,5 kg kiełbasy wędzonej,
  • 0,5 l żuru,
  • przyprawy: majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, 3 ząbki czosnku, cebula, pieprz, sól, opcjonalnie suszone grzyby

Sposób przygotowania:
Ugotować wywar z kości, warzyw i przypraw. Można dodać suszone grzybki. Po ugotowaniu, rosół przecedzić. Do wywaru dodać pokrojoną kiełbaskę usmażoną z cebulą i czosnkiem.

Chwilę gotować. Dodać żur i gotować razem około 10 minut. Na koniec dodać rozkruszony w rękach majeranek. Przyprawić do smaku.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski