Składniki
- 1,5 litra wywaru z mięsa i warzyw,
- 2 szklanki zakwasu,
- 50 dag surowej białej kiełbasy,
- 30 dag pieczarek.
- 4 jaja na twardo,
- 4 ziemniaki,
- gęsta śmietana,
- 1 łyżka startego chrzanu,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 1,5 łyżki majeranku,
- 10 ziarenek czarnego pieprzu,
- sól i pieprz mielony.
Sposób przygotowania
Kiełbasę zalać gorącym wywarem i gotować 30 minut. Dodać liście laurowe i ziarna pieprzu, następnie wlać zakwas i gotować 20 minut. Kiełbasę wyjąć, a zupę przecedzić. Ziemniaki pokroić w większą kostkę, pieczarki pokroić na ćwiartki i lekko podsmażyć, wszystko wrzucić do żuru. Zagotować. Dodać chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę pokroić na plastry, dodać do żuru. Podawać z ćwiartkami jajek.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Krotoszyna i powiatu krotoszyńskiego szukaj zawsze na stronie www.krotoszyn.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?