Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na żurek KGW Łagiewniki z gminy Kobylin w powiecie krotoszyńskim

RED
Przepis na żurek KGW Łagiewniki z gminy Kobylin w powiecie krotoszyńskim
Przepis na żurek KGW Łagiewniki z gminy Kobylin w powiecie krotoszyńskim archiwum
Przepis na żurek KGW Łagiewniki z gminy Kobylin w powiecie krotoszyńskim.

Składniki

  • 1,5 litra wywaru z mięsa i warzyw,
  • 2 szklanki zakwasu,
  • 50 dag surowej białej kiełbasy,
  • 30 dag pieczarek.
  • 4 jaja na twardo,
  • 4 ziemniaki,
  • gęsta śmietana,
  • 1 łyżka startego chrzanu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu,
  • sól i pieprz mielony.

Sposób przygotowania
Kiełbasę zalać gorącym wywarem i gotować 30 minut. Dodać liście laurowe i ziarna pieprzu, następnie wlać zakwas i gotować 20 minut. Kiełbasę wyjąć, a zupę przecedzić. Ziemniaki pokroić w większą kostkę, pieczarki pokroić na ćwiartki i lekko podsmażyć, wszystko wrzucić do żuru. Zagotować. Dodać chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę pokroić na plastry, dodać do żuru. Podawać z ćwiartkami jajek.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Krotoszyna i powiatu krotoszyńskiego szukaj zawsze na stronie www.krotoszyn.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski