Kiełbasa biała
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka)
- 0,25 kg mięsa z indyka (udziec)- 20 g soli- 2 g soli peklowej
- 2 g cukru
- 2 g pieprzu mielonego
- 2 g majeranku
- 2 g ząbki czosnku
- 200 ml wody
- 1 m jelita wieprzowego
Przygotowanie:
Mięso czyścimy z żył i błon. Przerośnięte mięso kroimy na drobne części (ok. 1 cm), doprawiamy solą peklową i cukrem. Zostawiamy na 24 godziny.Chude mięso kroimy w kostkę 3-4 cm i solimy, zostawiając na 24 godziny.Po tym czasie z pierwszej części mięsa robimy farsz, czyli mielimy na drobnej siatce i dodajemy pozostałe przyprawy (majeranek, czosnek, pieprz) oraz 1 litr wody.
Całość dobrze wyrabiamy. Jeśli jest zbyt sztywne dodajemy trochę wody i dalej wyrabiamy. Pozostałą część mięsa mielimy na oczkach grubszych. Całość łączymy i wyrabiamy.Masę, średnio ściśle nadziewamy w jelita. Kiełbasę parzymy w wodzie o temp. ok. 80 stopni przez ok. 10 minut.
Zobacz, jak zrobić kiełbasę:
Żurek na kiełbasie
Wywar, który uzyskaliśmy przy parzeniu kiełbasy wykorzystujemy do przygotowania żuru. Należy go przecedzić, następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, doprowadzamy go do wrzenia i dodajemy wcześniej przygotowany zakwas z mąki żytniej.
Zakwas żytni:
- 10 dkg mąki żytniej
- 1/2 l wody ciepłej
Składniki wymieszać, wlać do kamiennego garnka, pozostawić w ciepłym miejscu na kilka dni. Ukiśnięty żur ma kwaskowaty smak i przyjemny zapach
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji ze Słupcy i powiatu słupeckiego szukaj zawsze na stronie www.slupca.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?