Przepis na żurek od pań z sołectwa Osiek nad Notecią w...

    Przepis na żurek od pań z sołectwa Osiek nad Notecią w gminie Wyrzysk

    RED

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Przepis na żurek od pań z sołectwa Osiek nad Notecią w gminie Wyrzysk
    1/3
    przejdź do galerii

    Przepis na żurek od pań z sołectwa Osiek nad Notecią w gminie Wyrzysk ©archiwum

    Przepis na żurek od pań z sołectwa Osiek nad Notecią w gminie Wyrzysk.
    Składniki na zakwas:
    • 7 łyżek mąki żytniej lub pszennej (typ ok. 1000)
    • 500 ml ciepłej przegotowanej wody
    • skórka z razowego chleba.
    Sposób przygotowania
    Do słoika wsypać 7 łyżek mąki, wlać 500 ml ciepłej przegotowanej wody, włożyć skórkę z chleba, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na około 4-5 dni. W tym czasie kilka razy zamieszać. Domowy żurek powinien mieć kwaśny smak, ale nie może mieć posmaku pleśni.

    Żurek można podawać w gotowym chlebie ze sklepu (specjalnie do tego przeznaczonym) lub pieczonym w domu. Chleb studzimy, jeśli był domowego wypieku, następnie odcinamy piętkę, wyjmujemy miąższ, pozostawiając około 2 cm chleba przy skórce. Można częścią wyjętego miąższu wylepić od środka miejsca, które wydają się nam najcieńsze. Przed nalaniem żurku chleb podpiec w piekarniku (ok. 20 minut w 180 stopniach C).

    Zobacz, jak zrobić to danie:


    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Osieka, gminy Wyrzysk i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo