Składniki:
- 0,5 kg kiełbasy białej
- 20 dag wędzonego boczku
- 0,5 litra zakwasu
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- mała główka czosnku
- 3 litry wody
- liście laurowe
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- suszony majeranek
- 10 jajek
- chlebki do żuru
Przygotowanie:
Marchewki, pietruszkę, ziemniaki i seler obrać, umyć, pokroić na kawałki i włożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Dodać 3 litry wody. Zagotować. Boczek i kiełbasę kroimy i wkładamy do garnka z wywarem z warzyw. Gotować na małej mocy palnika przez około 40 minut, pod przykryciem. Do wywaru dodać zakwas i majeranek. Gotować 10 minut.
W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciepły żurek nalewamy do chlebka. Podajemy z kawałkami jajka ugotowanego na twardo.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Jeziorek, gminy Kaczory i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?