Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na żurek w chlebie od pań z koła gospodyń wiejskich w Jeziorkach w powiecie pilskim

RED
Przepis na żurek w chlebie od pań z koła gospodyń wiejskich w Jeziorkach w powiecie pilskim
Przepis na żurek w chlebie od pań z koła gospodyń wiejskich w Jeziorkach w powiecie pilskim archiwum
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku. Panie z KGW w Jeziorkach podają go w chlebie, bo tak podobno najlepiej smakuje.

Składniki:

  • 0,5 kg kiełbasy białej
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 0,5 litra zakwasu
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • mała główka czosnku
  • 3 litry wody
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • suszony majeranek
  • 10 jajek
  • chlebki do żuru

Przygotowanie:
Marchewki, pietruszkę, ziemniaki i seler obrać, umyć, pokroić na kawałki i włożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Dodać 3 litry wody. Zagotować. Boczek i kiełbasę kroimy i wkładamy do garnka z wywarem z warzyw. Gotować na małej mocy palnika przez około 40 minut, pod przykryciem. Do wywaru dodać zakwas i majeranek. Gotować 10 minut.

W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciepły żurek nalewamy do chlebka. Podajemy z kawałkami jajka ugotowanego na twardo.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Jeziorek, gminy Kaczory i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski