Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PRZEPIS: Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?

Elżbieta Podolska
PRZEPIS: Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
PRZEPIS: Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić? Grzegorz Dembiński
Niektórzy tylko dla tej potrawy czekają na wigilię... Zobacz przepis na pierogi z kapustą i grzybami!

PRZEPIS: Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?

Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki,
jajko,
szczypta soli,
około 3 szklanek wody

TUTAJ znajdziesz więcej potraw wigilijnych

Farsz:
słoik litrowy suszonych grzybów,
1 kg kiszonej kapusty,
marchewka,
pietruszka,
sól i pieprz,
3 łyżki oliwy,
3 cebule, pokrojone w kosteczkę

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Farsz:
Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin lub na noc. Następnego dnia zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem soli, dokładnie odcisnąć.

Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić, zachowując wywar np. do zupy grzybowej. Bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok 1 cm średnicy.

Na patelni na oliwie usmażyć cebule, dodać do farszu. Farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto:
Są dwie szkoły: z jajka bierzemy jedynie białko i dodajemy letnią wodę, są też tacy, którzy biorą wodę gazowaną, bo wtedy ciasto jest bardziej puchate. Po prostu trzeba samemu wypróbować.

Mąkę wsypujemy do miski. Ja biorę ciepłą wodę niegazowaną, jajko i sól - roztrzepujemy, a następnie łączymy z mąką. Ciasto wyjmujemy na stolnicę i ugniatamy do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji.

Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy do grubości ok. 2-3 mm. Następnie wycinamy krążki o średnicy ok. 7 centymetrów (najlepiej robić to przy pomocy szklanki do drinków. Zwykła jest nieco za mała).

Nakładamy farsz. Krążek składamy na połowę i dokładnie sklejamy. Ja robię to placami. Jest to najdokładniejszy sposób sklejania pierogów. Od tego zależy, czy nie rozpadną się podczas gotowania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski