Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisów na pierniki jest mnóstwo - wybierz, który przepis jest twój. Jak je udekorować? Zobacz inspiracje

Anastazja Bezduszna
Pierniki
Pierniki Dr. Oetker
W czasie Świąt Bożego Narodzenia wszystkie potrawy powinny nie tylko dobrze smakować, ale również pięknie wyglądać, by stanowiły ozdobę świątecznego stołu. Zobacz prosty przepis na pierniki!

TUTAJ znajdziesz więcej potraw wigilijnych

Jak zrobić pyszne pierniki? Zobacz przepisy!

Niektóre z deserów świątecznych musimy przygotować o wiele wcześniej, tak jak pierniki. Ciasto piernikowe zostało tak pomyślane, aby przetrwać długie podróże lądowe. Swoją trwałość zawdzięcza przyprawom korzennym, które wpływają na ich suchość i twardość. Dlatego pierniki wigilijne zwyczajowo robi się na początku grudnia. Upieczone wcześniej pierniki można dekorować razem z rodziną na różne sposoby tuż przed Wigilią. Lukier, orzechy, różnokolorowe posypki - pozwolą stworzyć magiczny deser, dla każdego inny.

Zobacz: Przepis na lukier: Jak zrobić lukier samodzielnie w domu?

Pierniki - PRZEPIS:

Składniki na około 80 sztuk pierniczków:

  • 500 g mąki,
  • 300 g miodu,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 40g przyprawy korzennej

Zobacz też: Kruche ciasteczka - jak je zrobić? [PRZEPIS]

Sposób przygotowania:

Miód podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego masło, stale mieszając. Jak masło się roztopi - odstawiamy je, by masa się przestudziła. Dodajemy mąkę pszenną, przyprawę korzenną i łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuszczonej w trzech łyżkach miodu. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je, by mocno się schłodziło (optymalny czas: 2 dni w lodówce). Ciasto rozwałkowujemy około 3 mm grubości. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wykrajamy serduszka, choinki, dzwoneczki i inne kształty. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, około 12 minut.

ZOBACZ TEŻ: Potrawy wigilijne: Orzechy, migdały i przyprawy. Jak ich używać?

Pierniki gwiazdki - PRZEPIS:

Składniki na gwiazdki piernikowe (w przybliżeniu 15 - 20 sztuk):

  • 300 dag mąki,
  • 15 g proszku do pieczenia ,
  • 50 g cukru pudru,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 1 jajko,
  • 150 g masła lub margaryny,
  • 5 łyżek dżemu brzoskwiniowego,
  • niskosłodzonego,
  • 2 łyżki cukru pudru (do posypania)

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy przesiany cukier puder, 4 łyżeczki cukru wanilinowego, 1 jajko, masło lub margarynę. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki. Po 20 minutach rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Wycinamy gwiazdki w trzech różnych wielkościach (tyle samo gwiazdek z każdej wielkości). Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka układamy na blasze. I pieczemy około 10 minut przy temp. 180 stopni. Upieczone gwiazdki ostudzić. Następnie posmarować je dżemem (oprócz najmniejszych). Poskładać razem i posypać cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski