Przepisy i ciekawostki o dyni. Co trzeba o niej wiedzieć? Dynia jesienią powinna królować na naszych stołach!

MIKO
Chociaż dziś dynia kojarzy nam się głównie z halloween, jeszcze do niedawna owoce tej rośliny, przetwarzane w rozmaity sposób, znajdowały się regularnie na wielu polskich stołach. Zdrowe i smaczne na pewno powinny się znaleźć w naszym menu. Prócz tego, te dekoracyjne, mogą być wspaniałą ozdobą naszych domów. Co warto wiedzieć o dyni? Co możesz z niej przyrządzić w swojej kuchni?  Sprawdź!--------->
Chociaż dziś dynia kojarzy nam się głównie z halloween, jeszcze do niedawna owoce tej rośliny, przetwarzane w rozmaity sposób, znajdowały się regularnie na wielu polskich stołach. Zdrowe i smaczne na pewno powinny się znaleźć w naszym menu. Prócz tego, te dekoracyjne, mogą być wspaniałą ozdobą naszych domów. Co warto wiedzieć o dyni? Co możesz z niej przyrządzić w swojej kuchni? Sprawdź!--------->Pixabay
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Chociaż dziś dynia kojarzy nam się głównie z halloween, jeszcze do niedawna owoce tej rośliny, przetwarzane w rozmaity sposób, znajdowały się regularnie na wielu polskich stołach. Zdrowe i smaczne na pewno powinny się znaleźć w naszym menu. Prócz tego, te dekoracyjne, mogą być wspaniałą ozdobą naszych domów. Co warto wiedzieć o dyni? Co możesz z niej przyrządzić w swojej kuchni? Sprawdź!

Choć szybko syci, dynia ma bardzo mało kalorii – tylko 27 kcal w 100 g miąższu.

Dynia:

  • wzmacnia nasz układ odpornościowy,
  • pobudza trawienie i odtruwa jelita,
  • zaopatruje organizm w witaminę D,
  • pomaga zredukować tkankę tłuszczową,
  • obniża poziom tłuszczów we krwi,
  • pomaga w dolegliwościach nerek,
  • działa uspokajająco.

Jednym słowem jest bardzo zdrowa.

Zobacz przepisy na pyszne dania z dyni i ciekawostki:

Miąższ i sok dyni mogą nam pomóc przeprowadzić skuteczną dietę i zmniejszyć zapasy tkanki tłuszczowej. Nasiona hamują zaś procesy starzenia organizmu. Badania naukowe dowiodły, że w owocu dyni znajduje się niezwykle dużo wartościowych składników.

Miąższ bogaty jest w wodę i błonnik. Pobudza trawienie, ale także wiąże toksyny i eliminuje je z organizmu. Enzymy odciążają trzustkę, która może produkować mniejszą liczbę enzymów rozkładających tłuszcze. Sok z dyni zawiera wiele witamin i składników mineralnych, miedzi, żelaza, magnezu, potasu. Bardzo zdrowe są również nasiona dyni. W ok. 45 proc. składają się one z wysokowartościowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do oddychania komórkowego, budowy ścian komórkowych, transportu cholesterolu, czynności gruczołów, dla skóry i błon śluzowych.

Kobiety i niepodległość - cz. I

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie