Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na Boże Narodzenie: Kaczka, perliczka, a może kurczak? Zobacz przepisy na święta

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Przepisy na święta: Za chwilę, wspólnie z najbliższymi zasiądziemy przy suto zastawionych stołach delektując się smakiem świątecznych potraw. W większości przyrządzonych według starych, sprawdzonych przepisów. A może tak coś dla odmiany? Przedstawiamy przepis  Grzegorza Łapanowskiego na gęś z nutą orientalności w postaci sosu sojowego.
Przepisy na święta: Za chwilę, wspólnie z najbliższymi zasiądziemy przy suto zastawionych stołach delektując się smakiem świątecznych potraw. W większości przyrządzonych według starych, sprawdzonych przepisów. A może tak coś dla odmiany? Przedstawiamy przepis Grzegorza Łapanowskiego na gęś z nutą orientalności w postaci sosu sojowego. CPB
Przepisy na święta: Za chwilę, wspólnie z najbliższymi zasiądziemy przy suto zastawionych stołach delektując się smakiem świątecznych potraw. W większości przyrządzonych według starych, sprawdzonych przepisów. A może tak coś dla odmiany? Przedstawiamy przepis Grzegorza Łapanowskiego na gęś z nutą orientalności w postaci sosu sojowego.

Gęś pieczona z jabłkami i majerankiem

Potrzebne będą: 1 cała tuszka gęsi, kilka średnich czerwonych jabłek, kilka łyżek suszonego majeranku, kilka gałązek tymianku, kilka gałązek rozmarynu, kilka łyżek sosu sojowego (np. Kikkoman), 2-3 łyżki miodu, czarny pieprz, sól. Tuszkę gęsi oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Wnętrze nacieramy pieprzem i solą.

Jabłka myjemy i kroimy w cząstki. Mieszamy z majerankiem i ciasno upychamy wewnątrz gęsi. Wierzch gęsi, także mocno przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obkładamy gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstawiamy do nagrzanego na 150-160 stopni piekarnika i piec 2,5-3h. W trakcie pieczenia zbieramy do miseczki trochę tłuszczu, który się wytopi i wymieszać go z sosem sojowym i miodem. Pół godziny przed końcem pieczenia co kilka minut polewamy gęś sosem. Skórka zarumieni się i upiecze „na chrupko”. Po upieczeniu wyjmujemy ze środka gęsi cząstki owoców. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.

b]Zobacz też: Przepisy na mięsa na święta Bożego Narodzenia: rolady, mięsa pieczone i marynowane[/b]

Pieczona perliczka, faszerowana śliwkami

Składniki:

  • 2 perliczki,
  • kilka plastrów wędzonego boczku,
  • 200 - 250 g wątróbki drobiowej ,
  • 150 g śliwek kalifornijskich,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 1 mała cebula,
  • 8 listków szałwii,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz,
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • oraz dodatkowo do podlania perliczek,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy owsianej,
  • mąka do obtoczenia wątróbki

Sposób przygotowania:
Perliczkę zalewamy na noc zimną wodą, następnego dnia osuszamy ją, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem z zewnątrz i wewnątrz. Odkładamy ją bez przykrycia do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę kroimy bardzo drobno, rozgrzewamy masło i dusimy na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy listki szałwii, pokrojone drobniej śliwki i krótko razem smażymy. Następnie dolewamy wino i odparowujemy, aż zredukujemy trochę płyn. Cebulę i śliwki łączymy z kaszą. Wątróbki moczymy w mleku, osuszamy, obtaczamy w mące i smażymy na różowo na rozgrzanym maśle. Jak trochę przestygną kroimy je drobniej i łączymy z kaszą. Orzechy krótko prażymy na suchej patelni, kroimy drobniej i dodajemy do kaszy. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i wkładamy go do wnętrza perliczki. Perliczkę owijamy szczelnie boczkiem, mocujemy go nicią, związujemy nóżki perliczki, polewamy całość winem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 1,5 godz. W trakcie pieczenia polewamy płynem spod pieczenia. Po tym czasie perliczkę wyciągamy z pieca, dajemy jej odpocząć przez ok. 15 minut przed krojeniem.
Przepis Mariety Mareckiej

Pierś z kaczki marynowana w soku ze śliwek

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki,
  • 150 g śliwki kalifornijskiej,
  • 1 kieliszek śliwowicy,
  • 2 łyżeczki zielonego pieprzu marynowanego,
  • skórka ścięta z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • 1 szklanka komosy ryżowej różnokolorowej,
  • skórka z 1 cytryny,
  • kilka gałązek świeżej mięty,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 papryczka chilli,
  • 1 mango,
  • 1 szklanka lekkiego bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:
Śliwki zalewamy wodą i śliwowicą, dodajemy rozmaryn, skórkę z cytryny, podgrzewamy, aż śliwki zmiękną, a następnie studzimy. Do wystudzonej marynaty wkładamy piersi kaczki. Odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie całą papryczkę chilli przekrojoną na pół i krótko smażymy. Następnie wrzucamy komosę, skórkę z cytryny i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię i na suchej zaczynamy smażyć piersi z kaczki, zaczynając od skóry. Jak się ładnie zarumieni odwracamy pierś z kaczki na drugą stronę, podlewamy kilkoma łyżkami marynaty, dorzucamy śliwki, skórkę i rozmaryn z marynaty oraz zielony pieprz. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy gaz i dusimy całość około 7 minut. Mango kroimy w drobne paseczki, dorzucamy do komosy, krótko razem gotujemy i tuż przed podaniem dodajemy do komosy poszatkowaną świeżą mięte. Serwujemy piersi kaczki pokrojone w plastry na komosie z cytryną i mango.
Przepis autorstwa Mariety Mareckiej

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski