Przepisy na Boże Narodzenie: Kaczka, perliczka, a może kurczak? Zobacz przepisy na święta

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Przepisy na święta: Za chwilę, wspólnie z najbliższymi zasiądziemy przy suto zastawionych stołach delektując się smakiem świątecznych potraw. W większości przyrządzonych według starych, sprawdzonych przepisów. A może tak coś dla odmiany? Przedstawiamy przepis Grzegorza Łapanowskiego na gęś z nutą orientalności w postaci sosu sojowego.

Gęś pieczona z jabłkami i majerankiem

Potrzebne będą: 1 cała tuszka gęsi, kilka średnich czerwonych jabłek, kilka łyżek suszonego majeranku, kilka gałązek tymianku, kilka gałązek rozmarynu, kilka łyżek sosu sojowego (np. Kikkoman), 2-3 łyżki miodu, czarny pieprz, sól. Tuszkę gęsi oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Wnętrze nacieramy pieprzem i solą.

Jabłka myjemy i kroimy w cząstki. Mieszamy z majerankiem i ciasno upychamy wewnątrz gęsi. Wierzch gęsi, także mocno przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obkładamy gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstawiamy do nagrzanego na 150-160 stopni piekarnika i piec 2,5-3h. W trakcie pieczenia zbieramy do miseczki trochę tłuszczu, który się wytopi i wymieszać go z sosem sojowym i miodem. Pół godziny przed końcem pieczenia co kilka minut polewamy gęś sosem. Skórka zarumieni się i upiecze „na chrupko”. Po upieczeniu wyjmujemy ze środka gęsi cząstki owoców. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.

b]Zobacz też: Przepisy na mięsa na święta Bożego Narodzenia: rolady, mięsa pieczone i marynowane[/b]

Pieczona perliczka, faszerowana śliwkami

Składniki:

  • 2 perliczki,
  • kilka plastrów wędzonego boczku,
  • 200 - 250 g wątróbki drobiowej ,
  • 150 g śliwek kalifornijskich,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 1 mała cebula,
  • 8 listków szałwii,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz,
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • oraz dodatkowo do podlania perliczek,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy owsianej,
  • mąka do obtoczenia wątróbki

Sposób przygotowania:
Perliczkę zalewamy na noc zimną wodą, następnego dnia osuszamy ją, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem z zewnątrz i wewnątrz. Odkładamy ją bez przykrycia do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę kroimy bardzo drobno, rozgrzewamy masło i dusimy na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy listki szałwii, pokrojone drobniej śliwki i krótko razem smażymy. Następnie dolewamy wino i odparowujemy, aż zredukujemy trochę płyn. Cebulę i śliwki łączymy z kaszą. Wątróbki moczymy w mleku, osuszamy, obtaczamy w mące i smażymy na różowo na rozgrzanym maśle. Jak trochę przestygną kroimy je drobniej i łączymy z kaszą. Orzechy krótko prażymy na suchej patelni, kroimy drobniej i dodajemy do kaszy. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i wkładamy go do wnętrza perliczki. Perliczkę owijamy szczelnie boczkiem, mocujemy go nicią, związujemy nóżki perliczki, polewamy całość winem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 1,5 godz. W trakcie pieczenia polewamy płynem spod pieczenia. Po tym czasie perliczkę wyciągamy z pieca, dajemy jej odpocząć przez ok. 15 minut przed krojeniem.
Przepis Mariety Mareckiej

Pierś z kaczki marynowana w soku ze śliwek

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki,
  • 150 g śliwki kalifornijskiej,
  • 1 kieliszek śliwowicy,
  • 2 łyżeczki zielonego pieprzu marynowanego,
  • skórka ścięta z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • 1 szklanka komosy ryżowej różnokolorowej,
  • skórka z 1 cytryny,
  • kilka gałązek świeżej mięty,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 papryczka chilli,
  • 1 mango,
  • 1 szklanka lekkiego bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:
Śliwki zalewamy wodą i śliwowicą, dodajemy rozmaryn, skórkę z cytryny, podgrzewamy, aż śliwki zmiękną, a następnie studzimy. Do wystudzonej marynaty wkładamy piersi kaczki. Odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie całą papryczkę chilli przekrojoną na pół i krótko smażymy. Następnie wrzucamy komosę, skórkę z cytryny i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię i na suchej zaczynamy smażyć piersi z kaczki, zaczynając od skóry. Jak się ładnie zarumieni odwracamy pierś z kaczki na drugą stronę, podlewamy kilkoma łyżkami marynaty, dorzucamy śliwki, skórkę i rozmaryn z marynaty oraz zielony pieprz. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy gaz i dusimy całość około 7 minut. Mango kroimy w drobne paseczki, dorzucamy do komosy, krótko razem gotujemy i tuż przed podaniem dodajemy do komosy poszatkowaną świeżą mięte. Serwujemy piersi kaczki pokrojone w plastry na komosie z cytryną i mango.
Przepis autorstwa Mariety Mareckiej

Przepis na kokosanki

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

M
Marzenka

do gęsi i kaczki z jabłkami, polecam sok Tarczyn jabłkowy, zawsze wlewam tego soku na dnie brytfanny, dodaje fajny aromat tym potrawą, a do kaczki z pomarańczami też daję tarczyn pomarańczowy, warto

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3