Gęś pieczona z jabłkami i majerankiem
Potrzebne będą: 1 cała tuszka gęsi, kilka średnich czerwonych jabłek, kilka łyżek suszonego majeranku, kilka gałązek tymianku, kilka gałązek rozmarynu, kilka łyżek sosu sojowego (np. Kikkoman), 2-3 łyżki miodu, czarny pieprz, sól. Tuszkę gęsi oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Wnętrze nacieramy pieprzem i solą.
Jabłka myjemy i kroimy w cząstki. Mieszamy z majerankiem i ciasno upychamy wewnątrz gęsi. Wierzch gęsi, także mocno przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obkładamy gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstawiamy do nagrzanego na 150-160 stopni piekarnika i piec 2,5-3h. W trakcie pieczenia zbieramy do miseczki trochę tłuszczu, który się wytopi i wymieszać go z sosem sojowym i miodem. Pół godziny przed końcem pieczenia co kilka minut polewamy gęś sosem. Skórka zarumieni się i upiecze „na chrupko”. Po upieczeniu wyjmujemy ze środka gęsi cząstki owoców. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.
b]Zobacz też: Przepisy na mięsa na święta Bożego Narodzenia: rolady, mięsa pieczone i marynowane[/b]
Pieczona perliczka, faszerowana śliwkami
Składniki:
- 2 perliczki,
- kilka plastrów wędzonego boczku,
- 200 - 250 g wątróbki drobiowej ,
- 150 g śliwek kalifornijskich,
- 1/2 szklanki orzechów włoskich,
- 1 mała cebula,
- 8 listków szałwii,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- 1 szklanka czerwonego wina
- oraz dodatkowo do podlania perliczek,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy owsianej,
- mąka do obtoczenia wątróbki
Sposób przygotowania:
Perliczkę zalewamy na noc zimną wodą, następnego dnia osuszamy ją, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem z zewnątrz i wewnątrz. Odkładamy ją bez przykrycia do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę kroimy bardzo drobno, rozgrzewamy masło i dusimy na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy listki szałwii, pokrojone drobniej śliwki i krótko razem smażymy. Następnie dolewamy wino i odparowujemy, aż zredukujemy trochę płyn. Cebulę i śliwki łączymy z kaszą. Wątróbki moczymy w mleku, osuszamy, obtaczamy w mące i smażymy na różowo na rozgrzanym maśle. Jak trochę przestygną kroimy je drobniej i łączymy z kaszą. Orzechy krótko prażymy na suchej patelni, kroimy drobniej i dodajemy do kaszy. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i wkładamy go do wnętrza perliczki. Perliczkę owijamy szczelnie boczkiem, mocujemy go nicią, związujemy nóżki perliczki, polewamy całość winem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 1,5 godz. W trakcie pieczenia polewamy płynem spod pieczenia. Po tym czasie perliczkę wyciągamy z pieca, dajemy jej odpocząć przez ok. 15 minut przed krojeniem.
Przepis Mariety Mareckiej
Pierś z kaczki marynowana w soku ze śliwek
Składniki:
- 2 piersi z kaczki,
- 150 g śliwki kalifornijskiej,
- 1 kieliszek śliwowicy,
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu marynowanego,
- skórka ścięta z cytryny,
- sól, pieprz,
- 4 gałązki rozmarynu,
- 1 szklanka komosy ryżowej różnokolorowej,
- skórka z 1 cytryny,
- kilka gałązek świeżej mięty,
- 1 łyżka masła,
- 1 papryczka chilli,
- 1 mango,
- 1 szklanka lekkiego bulionu drobiowego
Sposób przygotowania:
Śliwki zalewamy wodą i śliwowicą, dodajemy rozmaryn, skórkę z cytryny, podgrzewamy, aż śliwki zmiękną, a następnie studzimy. Do wystudzonej marynaty wkładamy piersi kaczki. Odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie całą papryczkę chilli przekrojoną na pół i krótko smażymy. Następnie wrzucamy komosę, skórkę z cytryny i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię i na suchej zaczynamy smażyć piersi z kaczki, zaczynając od skóry. Jak się ładnie zarumieni odwracamy pierś z kaczki na drugą stronę, podlewamy kilkoma łyżkami marynaty, dorzucamy śliwki, skórkę i rozmaryn z marynaty oraz zielony pieprz. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy gaz i dusimy całość około 7 minut. Mango kroimy w drobne paseczki, dorzucamy do komosy, krótko razem gotujemy i tuż przed podaniem dodajemy do komosy poszatkowaną świeżą mięte. Serwujemy piersi kaczki pokrojone w plastry na komosie z cytryną i mango.
Przepis autorstwa Mariety Mareckiej
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?