Przepisy na dania z buraków. Doceńmy niezwykle zdrowego i smacznego buraka

Milena Kochanowska
Milena Kochanowska
Buraki to warzywo nie do przecenienia, o licznych właściwościach prozdrowotnych ze względu na bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Zawierają potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, kobalt, cynk, witaminy A, C i B1, a także kwas foliowy, który zapobiega wapnieniu naczyń krwionośnych i wzmacnia odporność naszego organizmu. Niedobór tego kwasu może powodować złe samopoczucie, rozdrażnienie i bezsenność. Ma on także dobry wpływ na naszą urodę - regeneruje matowe włosy, zapobiega przedwczesnej siwiźnie, wzmacnia łamliwe paznokcie.Dzięki zawartości kobaltu buraki są cennym warzywem przy leczeniu anemii - jest on niezbędny do tworzenia czerwonych ciałek krwi. Buraki są również zalecane przy schorzeniach gastrologicznych, bo zawierają dużo błonnika i ułatwiają trawienie. Kto może je jeść do woli a kto musi je ograniczyć?------->Pixabay
Buraki to warzywo nie do przecenienia, o licznych właściwościach prozdrowotnych ze względu na bogactwo witamin oraz składników mineralnych.

Nutri-Score wchodzi do Polski

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie