Przepisy na dania z buraków. Doceńmy niezwykle zdrowego i smacznego buraka
Doceńmy niezwykle zdrowego i smacznego buraka
Buraki to warzywo nie do przecenienia, o licznych właściwościach prozdrowotnych ze względu na bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Zawierają potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, kobalt, cynk, witaminy A, C i B1, a także kwas foliowy, który zapobiega wapnieniu naczyń krwionośnych i wzmacnia odporność naszego organizmu. Niedobór tego kwasu może powodować złe samopoczucie, rozdrażnienie i bezsenność. Ma on także dobry wpływ na naszą urodę - regeneruje matowe włosy, zapobiega przedwczesnej siwiźnie, wzmacnia łamliwe paznokcie.
Dzięki zawartości kobaltu buraki są cennym warzywem przy leczeniu anemii - jest on niezbędny do tworzenia czerwonych ciałek krwi. Buraki są również zalecane przy schorzeniach gastrologicznych, bo zawierają dużo błonnika i ułatwiają trawienie.
Kto może je jeść do woli a kto musi je ograniczyć?------->