Przepisy na desery na Boże Narodzenie. Świąteczne wypieki - nie trać głowy i spróbuj czegoś nowego
Szybkie pierniki
Składniki: 300 g mąki pszennej, 100 g mąki żytniej, 2 duże jajka, 130 g cukru pudru, 100 g roztopionego masła, 100 g miodu, 1 łyżka przyprawy do piernika, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki wsypujemy do naczynia i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, masło, miód ponownie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno się kleić. Rozwałkowujemy je podsypując mąką do 4 mm grubości. Wykrawamy różne kształty pierników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią pierniki. Nie musimy robić między nimi wielkich odstępów. Pieczemy przy temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia na blaszce lub przekładamy je na kratkę. Po wystygnięciu możemy pierniki udekorować.