Przepisy na desery na Boże Narodzenie. Świąteczne wypieki - nie trać głowy i spróbuj czegoś nowego
Ciasto podwójnie czekoladowe
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady 60%, 100 g mlecznej czekolady, 200 g kostki do pieczenia (np. Kasia), 4 jajka, 200 g cukru, 150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,200 g posiekanych orzechów włoskich.
Polewa:75 ml mleka, 50 ml śmietanki 30%, 90 g gorzkiej czekolady, 30 g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej rozpuść kostkę do pieczenia z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
Wysmaruj formę o średnicy 22 cm margaryną i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy i wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni i piecz przez 30 minut. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając oba rodzaje czekolady. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.