Przepisy na dynie: Zupa, obiad a nawet deser. Niech tej jesieni dynia stanie bohaterką kuchennych eksperymentów
Ciecierzyca ze świeżą bazylią, dynią i boczkiem
Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy marki Halina (ok. 250 g), 200 g ryżu brązowego (np. Britta), 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych, 2 szklanki pokrojonej dyni hokkaido, 2 puszki mleczka kokosowego (po ok. 400 g), olej do smażenia, 1 cebula, 500 g szynki mielonej, 200 g boczku wędzonego, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kuminu, 1/2 łyżeczki garam masala, szczypta ostrego chilli, 2-3 ząbki czosnku, 1 jajko, sól, pieprz
Sposób przygotowania: Połącz jajko, szynkę mieloną, przyprawy (garam masalę, kumin, chilli). Dopraw solą, pieprzem. Dodaj starty czosnek, wymieszaj. Uformuj małe kulki i smaż na niewielkim płomieniu. Na drugiej patelni zeszklij boczek, dodaj czosnek, smaż chwilkę, dodaj cebulę, zeszklij. Dodaj 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, dodaj mleczko kokosowe, pomidory (pokrojone w ćwiartki), curry. Całość duś kilka minut, dodaj pulpeciki z pierwszej patelni, dopraw do smaku. Posyp całość świeżą bazylią lub kolendrą. Podawaj z ryżem brązowym.