Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na Dzień Babci i Dziadka: Desery, torty, babeczki. Przygotuj dla swoich dziadków słodki prezent

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Bombonierka z pralinkamiSkładniki: 2-3 śliwki suszone, ok. 80 ml rumu, 250 g białej czekolady, 60 ml śmietany kremówki 36 proc., 2 łyżki miękkiego masła, liofilizowany burak, cukier puder i liofilizowany burak do obtoczenia.Śliwki namaczamy w rumie minimum 10 godzin przed przegotowaniem pralinek. Następnie odsączamy, dokładnie osuszamy i kroimy w drobniutką kostkę. Czekoladę i kremówkę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie do jeszcze ciepłej czekolady dodajemy masło, śliwki i delikatnie mieszamy, aż całość będzie gładka. Masę dzielimy na 3 części. Do dwóch części dodajemy liofilizowanego buraka, tak by uzyskać dwa odcienie różu, ciemniejszy i jaśniejszy. Wszystkie trzy porcje wkładamy do lodówki na ok. 1-2 h, aż masa zgęstnieje. Kiedy czekolada zastygnie, ale nie będzie całkowicie twarda, formujemy pralinki, kuleczki wkładamy jeszcze na ok. 30 minut do lodówki. Część cukru pudru do obtoczenia mieszamy z liofilizowanym burakiem, tak by mieć w sumie 2 odcienie różu i czysty cukier. Pralinki obtaczamy w cukrze, umieszczamy w papilotkach i układamy w pudelku.
Bombonierka z pralinkamiSkładniki: 2-3 śliwki suszone, ok. 80 ml rumu, 250 g białej czekolady, 60 ml śmietany kremówki 36 proc., 2 łyżki miękkiego masła, liofilizowany burak, cukier puder i liofilizowany burak do obtoczenia.Śliwki namaczamy w rumie minimum 10 godzin przed przegotowaniem pralinek. Następnie odsączamy, dokładnie osuszamy i kroimy w drobniutką kostkę. Czekoladę i kremówkę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie do jeszcze ciepłej czekolady dodajemy masło, śliwki i delikatnie mieszamy, aż całość będzie gładka. Masę dzielimy na 3 części. Do dwóch części dodajemy liofilizowanego buraka, tak by uzyskać dwa odcienie różu, ciemniejszy i jaśniejszy. Wszystkie trzy porcje wkładamy do lodówki na ok. 1-2 h, aż masa zgęstnieje. Kiedy czekolada zastygnie, ale nie będzie całkowicie twarda, formujemy pralinki, kuleczki wkładamy jeszcze na ok. 30 minut do lodówki. Część cukru pudru do obtoczenia mieszamy z liofilizowanym burakiem, tak by mieć w sumie 2 odcienie różu i czysty cukier. Pralinki obtaczamy w cukrze, umieszczamy w papilotkach i układamy w pudelku. CPB
Styczeń to szczególny miesiąc dla naszych ukochanych babć i dziadków. Wszak właśnie teraz przypada ich święto! To najlepszy moment, by wyrazić, jak bardzo ich kochamy. Pomóc nam w tym mogą doskonałe przepisy - na pyszne ciasteczka i inne słodkie drobiazgi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski