Przepisy na Dzień Babci i Dziadka: Desery, torty, babeczki. Przygotuj dla swoich dziadków słodki prezent
Szarlotka z kruszonką
Składniki: 250 g tłuszczu do pieczenia (np. Kasia), 500 g mąki przenej, 350 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta cynamonu, 150 ml śmietany, 1 kg jabłek, 3 żółtka
Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazdka nasienne i kroimy na kawałki. Do małego garnka wlewamy pół szklanki wody i wsypujemy jabłka. Dusimy całość do momentu, gdy jabłka będą miękkie, cały czas je mieszając. Na koniec dodajemy 100 g cukru i trochę cynamonu. Całość dusimy jeszcze przez około 5 minut, uważając, żeby jabłka nie przywarły do dna garnka.
Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i miękką margaryną. Następnie dodajemy resztę cukru, żółtka i śmietanę. Szybko wyrabiamy ciasto. Jedną trzecią ciasta odkładamy na kruszonkę, a resztę odstawiamy na pół godziny do lodówki. Dalej wykładamy schłodzonym ciastem spód i boki tortownicy wcześniej wysmarowanej margaryną. Na koniec ciasto należy nakłuć widelcem i włożyć na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Na tak przygotowanym spodzie układamy uprażone jabłka, a na całości powierzchni wykładamy ciasto przeznaczone na kruszonkę. Szarlotkę pieczemy przez 50 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Szarlotkę można podawać na zimno lub na ciepło z lodami waniliowymi.